Hidat húzott egyházak közt

2022.01.23. 19:25

Katolikus teológust tüntetnek ki az Ökumenikus imahét zárásán

Dr. Benyik György vehette át a „Pro Unitate in Christo” díjat idén, az elismeréshez Fekete Károly református püspök is gratulált

Forrás: Kiss Annamarie

Dr. Benyik György római katolikus plébános, teológiai tanár, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia megalapító igazgatója vehette át idén a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány a „Pro Unitate in Christo”, vagyis a „A Krisztusban megélt egységért” díját. Az elismerést olyan hittudósnak, egyházi vezetőnek, példás életű egyháztagnak adományozzák, aki hosszú időn át jelentősen hozzájárul a felekezetközi kapcsolatok elősegítéséhez, mindenek előtt a katolikus és a református egyházak között.


Dr. Benyik György hittudósként 24 konferencia-kötetet és 11 bibliai kiskommentárt szerkesztett, bibliográfiája 21 saját könyvet, 66 szaktanulmányt, 26 cikket és mintegy 30 szakfordítást jegyez. A római katolikus plébánost a Szegedi Biblikus Konferencia közössége 2020-ban egy tisztelgő kötettel ismerte el. A találkozó ökumenikus jellegét mutatja, hogy a konferencia által alapított tudományos elismerést, a Gnilka-díjat négy protestáns, református és evangéikus bibliatudós is elnyerte már.

Forrás: Kiss Annamarie

Jót tenni másokért

 

Az Ökumenikus Imahét záróeseményén Palánki Ferenc római katolikus püspök hirdette az igét. Rávilágított: a mostani imaalkalom mottója, hogy más úton tértek vissza otthonukba. – A Jézussal való találkozás átformálja az embert. Visszatekinthetünk az elmúlt heti találkozásainkra, amikor együtt, közösségben találkoztunk Jézussal. A történet szerint a bölcsek megértvén a csillag üzenetét, elindultak. Volt bennük egy alapvető vágyakozás. A nem hívő emberben is benne van ez a vágyakozás. Mindenki boldog akar lenni, de a boldogságot csak Isten tudja nekünk megadni. Mert a végtelenre való vágyakozásunkat a végtelen Isten tudja betölteni – szólt a hívekhez.

Palánki Ferenc
Forrás: Kiss Annamarie

Emlékeztetett: Jézustól megtanulhatjuk, hogy nehéz helyzetekben is törekednünk kell más embernek lenni, új utakon járni. A szeretetlenségre a hitünkből fajadó emberszeretettel kell válaszolni. – Nap, mint nap tegyünk jót valakivel, akinek ezzel könnyebbé, jobbá, szebbé tudjuk tenni az életét – mondta.

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában