Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért

2022.01.21. 11:04

Karikó Katalin 10 ezer eurót ajánlott fel a Debreceni Egyetemnek

A nemes gesztusnak személyes okai is vannak.

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetemen zajló kutatásokra, illetve a tehetséggondozásra ajánlotta fel a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel járó pénzjutalmát Karikó Katalin. A magyar kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a díjat decemberben vette át.

Karikó Katalin a kitüntetéssel járó 10 ezer eurós díját az Általános Orvostudományi Kar Ortopédiai Tanszék részeként működő Biomechanikai Laboratóriumnak és a tehetséggondozással foglalkozó Nemzeti Tudós Akadémiának adja. Felajánlásainak személyes okai is vannak.

– A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel járó pénzből azért segítem a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítványt, azon belül pedig a Biomechanikai Laboratórium kutatói tevékenységét, mert a labor vezetője, Csernátony Zoltán professzor hosszú ideig kezelte az édesanyámat, aki ezáltal visszakapta járásképességét, és minőségi életet élhetett. A Nemzeti Tudós Akadémiát pedig azért támogatom, mert fontos számomra a tehetséges fiatalok támogatása, ösztönzése a tanulásra, a kutatásra – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Karikó Katalin.  

Forrás: unideb.hu

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja azt emelte ki, hogy a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetéssel 18 éve ismerik el a molekuláris medicina területén, nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját. Közülük Karikó Katalin az első, aki adományozásra fordította a kitüntetéssel járó összeget.

– A 2003-ban alapított díj történetében ez az első alkalom, hogy a kitüntetett jótékonysági célra ajánlja fel a pénzt. Megható pillanat volt, amikor Karikó Katalin professzor asszony a december 14-i díjátadót követő díszvacsorán bejelentette adományozási szándékát – tett hozzá az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A Biomechanikai Laboratórium a működéséhez szükséges anyag- és eszközvásárlásra fordítja a felajánlott pénzt.

– Mint Karikó Katalin életútjából kiderül, ismeri a reménytelenség és kilátástalanság érzését a kutatói pályán. Támogatásával szimbolikusan erőt és reményt akart adni több mint húsz éves tevékenységünk töretlen hittel és lelkesedéssel való folytatásához. Még ha eredményei utolérhetetlenek is, példája követhető és követendő a mozgásszervi sebészethez kötődő kutatás-fejlesztésre, illetve a korszerű 3D technikák orvosi alkalmazására orientált laboratórium munkatársai számára – hangsúlyozta Csernátony Zoltán professzor, a DE ÁOK Ortopédiai Tanszék és a Biomechanikai Laboratórium vezetője.  

A Széchenyi-díjas kutatóbiológus a díjból a tehetséggondozást is támogatja. Annak másik felét a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány (ismertebb nevén Nemzeti Tudós Akadémia) céljainak eléréséhez kínálta fel.  

– A Nemzeti Tudós Akadémia többgenerációs tehetséggondozó programot bontakoztat ki, és mint ilyen, a hazai orvosbiológiai kutatások jövőjét megalapozó kezdeményezés. A program a kutatásban tehetséges diákokat középiskolás koruktól kezdve vezeti végig a tudóssá válás lépcsőfokain. Karikó Katalin felajánlása példaértékű a hazai tudományosság társadalmi támogatottsága szempontjából is – fejtette ki Papp Zoltán professzor, a Nemzeti Tudós Akadémia debreceni szakmai vezetője, a DE ÁOK dékánhelyettese.  

A Széchenyi-díjas kutató fontosnak tartja, hogy a különböző elismerésekkel járó pénzjutalmakat az oktatás és a tudomány támogatására fordítsa. A Széchenyi-díjjal járó pénzösszeg felét például egykori iskolájának, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Gimnáziumnak, a másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő, Csányi Alapítványnak ajánlotta fel. A Bolyai-díjjal járó jutalmából pedig többek között a koronavírus-járvány következtében árván vagy félárván maradt gyerekeket segítő Regőczi Alapítványt, illetve volt egyetemének alapítványát, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítványt is támogatta.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában