Átadták a közösségi házat

2022.01.24. 19:02

„Hajdúsámson úgy fejlődik, hogy ragaszkodik az értékeihez és a magyarságához”

Többszörös ünnepet tartottak Hajdúsámsonban hétfő délután.

Forrás: Kiss Annamarie

Ezen a napon nyitották meg a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatot, átadták az új közösségi házat, valamint átvették a megyei önkormányzattól a Bocskai István korabeli szablya hiteles másolatát is. A helyi múzeumban tartott ünnepségen Antal Szabolcs polgármester úgy fogalmazott, egy olyan közösségi ház készült el, amely a Hajdúsámson kultúrájával, hagyományőrzésével kapcsolatban lévő embereknek, civil közösségeknek és a település számára is nagy előrelépést jelent. Hangsúlyozta, nagy igény volt erre az épületre. Megtudtuk, uniós támogatásnak köszönhetően 49 millió forintból sikerült kialakítani a közösségi házat, egy összetett pályázat részeként. 

 

– Többek között az Epreskert utcai rendezvénytéren öltözőt, színpadot, illetve kültéri kondiparkot is megvalósítottunk. A legfontosabb eleme a pályázatnak ez a közösségi ház, egy volt tűzoltószertár épületét alakítottuk át – ismertette. A polgármester a további fejlesztésekről is beszélt, mint mondta, tervezési időszakban vannak a pályázati ciklus tekintetében. Tudatta, hogy beadtak egy pályázatot egy 1600 négyzetméteres városi tornacsarnok megépítésére.

 

Magyar értékek mentén 
 

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében elsőként a magyar kultúra napjáról emlékezett meg. Beszélt azokról, akik bár ezen alkalomból megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc emlékházát, de a mindennapokban korántsem jó magyarként viselkednek, nem a magyar értékek mentén élnek. 

– Egyre csökken azok száma, akik szívből-lélekből és a valóságban is szeretik a magyar kultúrát, s azt gondolják, hogy nélküle nem is érdemes létezni. Ha elfelejtjük azt, ami összetart bennünket, amit örököltünk, akkor talán nem is érdemes élni – vallja a képviselő. Tasó László úgy fogalmazott, a hajdúsámsoniak jó magyar emberként élnek a hétköznapokban. Mint mondta, a település úgy tud fejlődni, hogy közben ragaszkodik az értékeihez, a magyarságához. 

 

– Nagyon sok szép beruházás valósult meg az elmúlt években Hajdúsámsonban, ami olyan városa a megyének, mely arra is figyel, hogyan tudja a közösségeit megőrizni, gyarapítani és segíteni a munkájukat – húzta alá. Hozzátette, a polgármestert ismerve neki is lesz bőven dolga, hiszen nagy beruházásokat terveznek a városban. 

 

– Komoly kihívások is vannak és lesznek a településen, hiszen gyarapodik a lakosság száma. Hogy milyen módon tudja lereagálni a városvezetés, attól is függ, milyen erős a közösség. Nem könnyű a források szűkös volta miatt úgy dönteni, hogy az megfeleljen mindenkinek. Arra törekszünk egész Magyarországon, hogy lehetőség szerint ott, ahova eddig kevesebb forrás jutott, oda több érkezzen. A választókerületben van még mit fejleszteni, attól függetlenül, hogy sokat megvalósítottunk már, és rengeteg területen léptünk előre. Soha nem lehetünk elégedettek – vallja a a képviselő, aki leszögezte, a politikai pályán próbálnak minden területen segítséget adni.

 

Nem üresek a falak

 

A megyei önkormányzat Ember – táj – csillagok nevet viselő vándorkiállítás érkezett Hajdúsámsonba, ez az első tárlat, amely helyet kapott az újonnan átadott közösségi házban. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a kiállítás kapcsán osztotta meg gondolatait, hangsúlyozván az elmúlt évszázadokban létrehozott tárgyak és értékek képezik a kultúránk alapját, s ez az, ami megkülönböztet bennünket, magyarokat a világ bármely táján. – Bár január 22. a magyar kultúra napja, de mi minden nap átéljük azt, mert minden nap hozzáteszünk valamit csak úgy, mint az elődeink – mondta a megyei elnök. Kitért arra is, az elmúlt öt évben 1,7 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett Hajdúsámsonba, bízik benne, ez valóban átalakítja a környezetet élhetőbbé, szebbé.

 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában