Helyi közélet

2022.01.25. 11:59

Ha a Momentumon múlik, nem költözik a Természettudományi Múzeum

A párt elkaszálná a múzeum Debrecenbe költöztetését.

Forrás: Múzeum-archív

Az MTI hétfőn számolt be az ellenzéki összefogás fővárosi sajtótájékoztatójáról, ahol a Momentum képviselője, Halmai Róbert leszögezte: az ellenzéki összefogás pártjai választási győzelmük után azonnal leállítják a múzeumok „szakmailag indokolatlan költöztetését”, így a Természettudományi Múzeum - szerinte a gyűjtemény jelentős hányadát veszélyeztető - Debrecenbe helyezését is.

 

A Fidesz Debreceni Szervezete közleményben reagált a kijelentésre, szerintük a baloldal soha nem támogatta Debrecen fejlődését és gyarapodását. Mint írják: „A Momentum már megint messzire megy aljasság terén. Megszoktuk, hogy a baloldal gáncsolni akarja a Debrecen jelenét és jövőjét érintő ügyeket, mint amilyen a Debrecen 2030 városfejlesztési program vagy a Civaqua. A baloldal soha semmit nem tett Debrecenért, az itt élő emberekért, és ez a jövőben sem lesz másképpen.”

 

Hozzátették: „A Momentum most azt jelentette be, hogy ha ők nyernének az április parlamenti választáson, leállítják a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözését. A baloldal helyi képviselőjelöltjei, Varga Zoltán, Mándi László, Salamon Gergely e kérdésben hallgatnak, ami azt jelenti, hogy egyetértenek ezzel, nekik nem fontos Debrecen. Lenézik a városunk polgárait, ugyanolyan gőggel, mint Gyurcsány Ferenc és az új klónja, Márki-Zay Péter.”

 

A témában Papp László, Debrecen polgármestere a közösségi oldalán szólalt fel:

Még alig kezdődött el a választási kampány, de az egyesült baloldal már megfenyegette Debrecent.

A Momentum valamelyik, kellően ismeretlen politikusa megüzente, hogy a baloldal választási győzelme esetén nem épül meg az új Természettudományi Múzeum Debrecenben. Nincs kétségem afelől, hogy ha a baloldal alakítana kormányt, ez így is lenne, és nem ez lenne az egyetlen ilyen döntés. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP vezette kormány kiemelten kezeli Debrecen fejlődését.”

 

A városvezető ezt követően sorra vette az elmúlt évtized meghatározó fejlesztéseit, ami a helyiek érdekét szolgálja: A Nagyerdő fejlesztési programja, Agóra Tudományos Élményközpont, Nagyerdei Stadion, nagyerdei strandfürdő, a Nagytemplom és a Református Kollégium felújítása, a Nemzetközi Iskola építése, a Zenede, valamint számos óvoda és iskola felújítása, vagy az öt évtizede megvalósításra váró Civaqua-program elindítása.

 

Fontos felidézni, hogy a Momentumtól korábban sem állt távol a városi fejlesztések ócsárlása, hiszen a Dósa nádor tér átépítésekor folyamatosan kritizálták a beruházást, majd nem voltak restek kampányfotókat készíteni a megújult téren. Mándi László legutóbb a Tócóvölgy 2 leállításáért indított kampányt, amellyel Debrecen a lakhatási nehézségeken segítve bérlakásprogramot hírdetett. Jól jellemzi a logikát mellőző ellenzéki megnyilvánulásokat, hogy a Mándi-féle akcióval párhuzamosan a baloldal fővárosi hangadói a kormányt ekézték amiatt, mert szerintük bérlakásprogramokkal kellene segíteni a fiatalok lakhatási esélyein. Úgy tűnik tehát, nem minden esetben jön össze az ellenzék részéről az állásfoglalás egy-egy adott témában.

 

HBN 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában