A fiataloknak kedveznek

2022.01.20. 13:30

Tovább fejlesztenek a Tócóvölgyben: zöldebb, élhetőbb lesz a második ütem

Nagyszabású önkormányzati lakásépítés kezdődhet.

Forrás: Czinege Melinda

  • Mintegy ezer lakás építésében gondolkodik a debreceni önkormányzat a tócóvölgyi fejlesztés második ütemének megvalósítása kapcsán – derült ki Papp László polgármester sajtótájékoztatóján csütörtökön a Régi Városházán.
  • Azért, hogy élhetőbb legyen, a nyolcvanas években első ütemben épült 1700 lakásnál mindenképpen kevesebb készülne el; több zöldfelület lesz, és lakásonként egy parkolóhelyet alakítanak ki telken belül. Nagy gondot fordítanak arra, hogy az új rész közlekedése ne terhelje a Tócóskert többi részét.
  • A fejlesztés elsődleges célja, hogy a város gátat szabjon a debreceni ingatlanárak növekedési intenzitásának, illetve kedvezményes áron történő lakhatási lehetőséggel segítse a stratégiailag fontos területeken dolgozó fiatalok városban maradását, például a pedagógusokét. A polgármester hangsúlyozta: nem zöldterületet vesznek el, a szóban forgó rész már negyven éve beépítésre van szánva.
  • A projekt az önkormányzaté, már készül a szükséges végleges szabályozási terv, ami idén tavasszal kerülhet az önkormányzati képviselők elé. 2023 elejére lehetnek meg az első engedélyes tervek. Az építkezés ütemezetten zajlana.

    – Debrecen fejlődése, a növekvő gazdaság, az új munkahelyek sok tekintetben kihívást jelentenek, ezek közül az egyik legnagyobb a lakáspiaci helyzet kezelése. A városnak kiemelt célja, hogy egyfajta gátat szabjon az ingatlanár-növekedés intenzitásának, valamint a fiatalok lakáshoz jutását megkönnyítse – jelentette ki Papp László a csütörtöki sajtótájékoztatón. Mint mondta, a város életében stratégiai jelentőségű – rendvédelem, egészségügy, oktatás – hivatást gyakorló emberek, elsősorban pályakezdők számára szeretnének megfizethető árú bérlakás elérését lehetővé tevő programot indítani.


– Ezt nyilván önkormányzati tulajdonú ingatlanon kell elvégezni, ilyen a Tócóvölgy második ütemének területe. Itt nem egy zöldterületet minősítünk át, az már a ’80-as évek óta lakóterületi fejlesztésre van kijelölve – hangsúlyozta a polgármester. Mint felidézte, az első ütem építkezésének befejeztével a rendszerváltás miatt akadt meg a folyamat.

Az új fejlesztési szabályozás készül, hamarosan a közgyűlés elé kerül, de néhány részletet már megosztott a polgármester.


– Fontos szempont, hogy a második ütem az első beépítési intenzitásánál alacsonyabb legyen, a zöldterület aránya pedig magasabb. Lakásonként legalább egy parkolóhely lesz telken belül. Az első ütem 1700 lakásához mindössze 500 garázs készült, és bár itt is szükségesek lesznek majd lakóépületeken kívüli várakozóhelyek, mi elkerüljük azt, hogy a parkolók utólag majd a zöldterületek rovására terjeszkedjenek – mondta.

Papp László hangsúlyozta: a Tócóvölgy fejlesztése átgondolt, régóta tervezett és komplex feladat, mely nem csak a második ütemet érinti.


– Első pillanattól kezdve világossá tettem, közlekedési szempontból a fejlesztés nem terhelheti az első ütemet és a Tócóskertet sem! Fontos, hogy autós közlekedés a két ütem közt nem lesz, csak gyalogos és kerékpáros kapcsolat. A második ütem két ponton csatlakozik a város közlekedési rendszeréhez: észak felé a Kishegyesi útnál, déli irányban a Vincellér utcán keresztül az István úthoz, tehát nem csak a Kishegyesi útra terhelődik rá a forgalma, két irányban lehet elhagyni a területet – magyarázta.

– A beruházásnak hatása van a Tócótól nyugatra eső területre is, a Fészek lakóparkra és környezetére. Innen száznál több aláírással kaptam egy kérést, hogy a második ütem Kishegyesi úti csatlakozását úgy oldjuk meg, hogy ők is könnyebben tudják megközelíteni a Kishegyesi utat. Ezt figyelembe vettük; az egyik kicsatlakozási pont a jelenlegi záporkiöntőnél van, a Tócó túloldalán, és ott megy majd végig az út, ami a Fészek lakópark és környezet kiközlekedését is tudja biztosítani, a tócóvölgyiek szempontjából pedig azért előnyös, mert messzebb van a házaktól – mutatott rá.

A polgármester beszélt az új villamosvonalról is, aminek 2021-ben a nyomvonalterv-tanulmányát elkészítették.

A 3-as villamosvonal a tócóvölgyi és tócóskerti lakótelep között haladna, utóbbit megkerülve tartana a városközpont irányába; egyik végpontja a tócóvölgyi kisállomásnál, a másik a Dobozi lakótelepnél lenne. Így a város nyugati és keleti oldalán egy-egy vasútvonalat összekötve,  két nagy lakótelepet „felfűzve” tovább csökkentené a Kishegyesi út forgalmát.


A polgármester emlékeztetett: a fejlesztési koncepcióba illeszkedik a Kishegyesi út korszerűsítése is. Terv szerint – időjárástól függően – 2022 februárban elindulhat az út felújítása, megerősítése, továbbá a Határ úti és Pósa utcai csomópontokban jelzőlámpák telepítése, valamint a Derék utca felé egy külön jobbra kanyarodó sáv létesítése.

– A Tócóvölgy második ütemének zöldterületi fejlesztése mintegy 20 hektárt érint, ebből végig a Tócó mentén egy 2 hektárnyi aktív zöld sávot alakítunk ki, az új lakóterületet a meglévőtől 3,6 hektárnyi zöldsáv választja majd el. A második ütem belső feltáró útja az első ütem szélső házaitól minden ponton legalább 70 méterre lesz.

Egy 3 hektárnyi vadonatúj közpark is létesül, amit összekapcsolunk a Civaqua-programmal; annak második ütemében a város több pontján puffertározó létesül, az egyik itt lesz, a Békás-tónál valamivel nagyobb területen. Mellé rekreációs pihenőparkot tervezünk, kisebb sportpályákat helyezünk el

– sorolta Papp László, hozzátéve, hogy a beruházást a 2021-27-es TOP-forrásokból valósítják meg. – A projekt az önkormányzaté, a területet nem parcellázzuk fel, és nem adjuk el – hangsúlyozta. Az építendő lakásokról még nem tudott pontos számokkal szolgálni, annyit elmondott, hogy 

mintegy ezer, ötven négyzetméter körüli nagyságú lakásban gondolkodnak, ezek egy részét az önkormányzat értékesíti, egy része kedvezményes árú bérlakás lenne, legalább 20 százalékkal a piaci ár alatt.


Elhangzott még, hogy a korábbi terveket munkavállalói apartmanházak építésére elvetették, mert a közbeszerzési eljárásban csak rendkívül magas árajánlatok érkeztek be. Távolabbi elképzelések szerint a város keleti és déli részén is megvalósulhat a tócóvölgyihez hasonló önkormányzati bérlakásépítés.

 

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában