Már nem tudták vállalni

2022.01.17. 07:00

Ez vezetett a víziközmű bedőléséhez

Nem tudta már gazdaságosan működtetni szolgáltató cégét a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Társulás.

Új szolgáltatóval, de továbbra is zavartalanul biztosított a víziközmű-szolgáltatás Hajdúböszörményben is

Forrás: Napló-Archív

Megyénk 11 településén, köztük Hajdúböszörményben látta el az ivóvíz- és szennyvíz-szolgáltatási feladatokat a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. (HBVSZ), amelynek működési engedélyét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021. december 31-i hatállyal bevonta. 

 

– Gazdasági megfontolásból, illetve mivel a települési önkormányzatoknak kötelező feladatellátása ezen szolgáltatások biztosítása, 10 másik településsel közösen hozta létre Hajdúböszörmény a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Társulást még 2012-ben. Ennek szolgáltató cége biztosította a társult településeken a közműszolgáltatást – idézte fel lapunknak Hajdúböszörmény alpolgármestere. 

 

Fórizs László megkeresésünkre elmondta, a MEKH feladata, hogy a víziközmű-szolgáltatásoknál vizsgálja a gazdaságossági mutatókat: a tőkeerősséget, az eladósodottságot és a likviditást. Ennek célja, hogy a vízellátás és a szennyvízszolgáltatás ne kerüljön veszélybe. 

Fórizs László | Fotó: Napló-archív

Nem szavazták meg 

 

– Ha ezek a mutatók eltérnek a meghatározott értékektől, a hivatalnak jelzéssel kell élnie a tulajdonosok felé, hogy a szolgáltatónál gazdasági problémák vannak. Esetünkben az egyik mutató már 2018-ban nem érte el a megfelelő mértéket, majd 2021 nyarára mind a háromnál probléma volt, így a hivatal jelezte, hogy vagy tőkepótlást hajtunk végre, vagy pedig a szolgáltató engedélyét visszavonja – ismertette az előzményeket az alpolgármester. Mint kifejtette, esetükben ez 300-400 millió forint közötti tőkeemelést jelentett, melyből 150 millió forint körüli összeg a hajdúböszörményi önkormányzatot terhelte volna. A hivatal értesítését követően a társulást alkotó települések polgármesterei egyeztetést tartottak, majd arról határoztak, hogy nem kívánják a tőkeemelést végrehajtani.

 

– Megállapítottuk, hogy többek között az energia­árak változása, a bérek emelkedése, és egyéb gazdasági okokból a jövőben sem tudna a HBVSZ eredményesen működni. Így a mostani tőkeemelés csak eseti jelleggel oldotta volna meg a financiális problémákat. A következő évben várhatóan ismét hasonló összegeket kellett volna rendelkezésre bocsátanunk a működés érdekében – fogalmazott Fórizs László.

Hozzátette: fontos szempont még, hogy a nemzeti szolgáltatók gazdaságos működését az állam biztosítja, míg az önkormányzatoknak ezt saját erőforrásaikból, bevételeikből kell megoldaniuk. 

A döntést jelezték a MEKH felé, amely kijelölte azokat a szolgáltatókat, amelyek átveszik a közműellátási feladatokat. Ez Bocskaikert, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház és Téglás esetében az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt.; Hajdúdorog, Polgár, Szorgalmatos és Tiszavasvári vonatkozásában a Nyírségvíz Zrt. lett. Berettyóújfalu, Földes és Hajdúszoboszló településein a Debreceni Vízmű Zrt. szolgáltat január 1. óta. 

 

– Lezajlott a HBVSZ gépeivel, eszközeivel, hálózatával és dolgozói állományával az új szolgáltatók részére történő átadása. A lakosság ebből csupán annyit fog érzékelni, hogy mástól kapja a vízszámlát. Nem változik a vízdíj, a munkaerő-állományt teljesen megtartották, és információim szerint azok korábbi bérét emelték is – fejtette ki az alpolgármester. Hozzátette még, hogy jelenleg a szolgáltatásátadás egyéb adminisztratív teendői még folyamatban vannak, azok lezárultát követően nagy valószínűséggel a társulást is felszámolják. Ugyanis azt csak ezzel a céllal hozták annak idején létre a települések. 

 

Bekecs Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában