Debreceni Egyetem

2022.01.14. 19:45

Egyedülálló fejlesztés az implantátumok területén

Több ciklusú fejlesztési folyamat eredményeként jött létre az anyagszerkezet.

Forrás: Kiss Annamarie

Mindez a jelenleginél magasabb szinten elégíti ki a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumokkal szemben jelentkező igényeket – hangzott el a pénteki projektzáró rendezvényen, a Debreceni Egyetem Kenézy Villájában.

Forrás: Kiss Annamarie

A Varinex Zrt. által vezetett konzorciumban a Debreceni Egyetemen kívül a Nyíregyházi Egyetem és a Kereken-Pálya Kft. munkatársai vettek részt. A projekt fő célja az volt, hogy a jelenleginél idő- és költséghatékonyabb módszerekkel, Additive Manufacturing (AM) technológiával állítsanak elő olyan implantátumokat, amelyek az emberi szervezet számára magasabb fokú biokompatibilitást és biofunkcionalitást jelentenek, gyorsabb gyógyulás és hosszabb idejű használhatóság mellett. A projektben dolgozó szakemberek állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával a titánalapú fémimplantátumok olyan trabekuláris struktúrájának megalkotását szerették volna elérni, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja az oszteointegrációt. A konzorcium tagjai a különböző feladatokat egymással együttműködve oldották meg.

Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Egyetemen többek között CT-felvétel-elemző rendszert, valamint az állatkísérletekhez szükséges csontdefektusmodellt dolgoztak ki, továbbá a trabekuláris szerkezetű implantátumok elméleti modelljét alkották meg.

Forrás: Kiss Annamarie

A kutatás négy évig zajlott, és a projekt végére olyan, hazánkban egyedi rendszer kidolgozására és bevezetésére került sor, amely biztosítja a személyre szabott, rácsos szerkezetű titán csont- és ízületpótló implantátumok előgyártmányainak elkészítését. – Már megvannak azok a tervek, amelyekkel a projekt lezárása után szeretnénk továbblépni. Természetesen nem életmentő műtétekről van szó, de az életminőség javítása is kiemelten fontos, hogy a beteg ne kerekesszékben vagy speciális járókerettel töltse az életét – hangsúlyozta prof. dr. Csernátony Zoltán, a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatója.

 

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában