Begyűjtik, elszállítják

2022.01.05. 20:00

Debrecenben nem vésznek kárba a kidobott fenyők

Kétféleképpen gyűjtik be a fákat, majd komposztot készítenek belőlük.

A karácsony ékessége nem vész el, csak átalakul | Illusztráció: MW-archív

A korábbi évek gyakorlata szerint az ünnepeket követően Debrecen város közigazgatási területén a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. szervezetten gondoskodik a kidobásra szánt karácsonyi fenyőfák begyűjtéséről és elszállításáról – közölte Domokos Csilla szóvivő, amikor a fenyőfák elszállításának tudnivalóiról, a fák hasznosításáról, és az elmúlt évek ide vonatkozó tapasztalatairól érdeklődtünk.

 

Mint kifejtette, a gyűjtés a ritkábban és a sűrűn lakott övezetekben két módon valósul meg. A ritkábban lakott, azaz a „kertes házas” övezetekben a fenyőfát a kommunális hulladékgyűjtő járat gyűjti be, így azokat a kuka mellé kell kihelyezni az ürítési napon. 

A sűrűn lakott városrészeken, azaz a lakótelepeken kifejezetten erre a célra gyűjtőjáratot szervez a közszolgáltató január 6-tól január 31-ig. 

A lakótelepeket körzetekre osztják, és a körzetekből ütemezett járattal gyűjtik be a fenyőfákat, egy körzetet hetente kétszer takarítanak fel. A begyűjtést két műszakban végzik, 5:30-13:30 óra, illetve 14-22 óra között. A fenyőfákat a kommunális gyűjtőjárat útvonala mellé (lehetőség szerint a közelébe) kérik kihelyezni.

 

– Természetesen a január 31. után kihelyezett fákat is begyűjtik, de ezt már a beérkező jelzések alapján „címre érkezve”. A lakótelepek parkjaiból a DHK Kft. részéről nem történik begyűjtés, ez az önkormányzat által parkfenntartásra szerződött alvállalkozók feladata lesz, emiatt amennyiben a lakosok városi parkokban észlelnek kidobott fenyőfát, a DMJV Zöldterületi Osztályát kell erről értesíteni – hangsúlyozta a szóvivő.

 

Azt is közölte, hogy tavaly 27,9 tonna fenyőt szállítottak el, azelőtt 25,3 tonnát. Az elmúlt évek rekordja 2019-ben volt 36,7 tonnával, 2018-ban 25,3, és 2017-ben pedig 21 tonna fát gyűjtöttek be. A kidobott fenyőket komposztálják.

 

A szántóföldön hasznosul

 

„Az évről évre változó mennyiségű fenyő a Regionális Hulladékkezelő Központba kerül, ahol aprítást követően komposztálják. A fenyőfákat hasznosításuk előtt az A.K.S.D. Kft. munkatársai megtisztítják a rajtuk maradt díszeiktől, majd leaprítják őket. 2-4 centiméteres apríték keletkezik így a fenyőkből, amit ilyen formában használnak fel komposzt készítéséhez. Egy 100 méter hosszú, 200 köbméteres prizmában 100 köbméter előkezelt szennyvíziszap van, 50 köbméter szalma és ugyanennyi fa-apríték. Ez utóbbiból körülbelül 3 köbméter a fenyő-apríték, mely tavaszra elfogy.
A komposzt fő alapanyaga a Vízmű Zrt-nél már előkezelt szennyvíziszap, ami egy teljesen homogén állagú, viszonylag szagtalan, 25 százalékos szárazanyag tartalmú, egészségre teljesen ártalmatlan iszap. A szennyvíziszap komposztálásához a szalmára és fa-aprítékra egyrészt az optimális szén-nitrogén arány beállítása miatt van szükség, másrészt a levegő átjárhatóság biztosítása érdekében, mivel ez egy aerob (oxigént igénylő – a szerk.) folyamat” – részletezte a szóvivő az összegyűjtött fa hasznosítását.

 

Azt is közölte, hogy megközelítőleg 8 ezer tonna komposztot értékesítenek; túlnyomó része, 70 százaléka szántóföldekre kerül, 20 százaléka erőművi hasznosításra, 10 százalék pedig kertészetekbe, házi kertekbe, füvesítési munkálatokhoz.

 

KD

 

A komposzt előnyei

• a növények könnyen fel tudják venni a komposzt humusztartalmában lévő tápanyagokat
• javul a talaj szerkezete, ami elősegíti levegőzését
• sötét színe segíti a talaj felmelegedését
• jelentős vízmegkötő képessége következtében javul a talaj vízháztartása
• nő a talaj biológiai aktivitása
• a komposztban található hormonhatású anyagok serkentik a növények fejlődését
• nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és növényi kártevőkkel szemben
• a talaj tápanyagtároló képessége növekszik
• lassú a tápanyag feltáródása, kicsi a kimosódás veszélye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában