Ne tegyünk rosszat a tűzre!

2022.01.26. 12:51

Büntetés jár, ha nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtünk

Forrás: MW-archív

Az emberek a légszennyezést elsősorban a járművekkel és a gyárakkal társítják. Az agrárminisztérium kutatása szerint míg a közlekedés és az ipar összesen 10, a téli időszakban a lakossági fűtés 80 százalékban felelős a levegő romlásáért.

Ezt a magas arányt főként a nem megfelelő fűtési technikák okozzák.

A gázfűtés mellett népszerűek az olcsóbb megoldást jelentő szilárd tüzelőanyagok, sokan azzal próbálnak még többet spórolni, hogy a háztartás bármilyen éghető hulladékától a kályhán keresztül szabadulnak meg. A felelőtlen fűtés nemcsak az egészségünkre lehet káros, hanem akár 300 ezer forintos pénzbírságot is kaphatunk. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt kérdeztük a tüzelési technikák törvényes módjáról, és arról, mit tehetünk a kazánba vagy a kályhába, hogy elkerüljük a környezetszennyezést.

A hivataltól megtudtuk, hogy a háztartási tüzelőberendezésben csupán papírhulladékot és kezeletlen fahulladékot égethetünk.

Minden egyéb anyag elégetését tiltja a törvény. Hiába szeretne valaki megszabadulni a régi ablakkerettől, ajtótól, bútoroktól úgy, hogy közben a lakást is fűti, a feldolgozott fa égetése tilos. A lakkozott felületek égés közben mérgező vegyületeket juttatnak a levegőbe és a hamuba, aminek súlyos környezet- és egészségkárosító hatása van.

 

A garancia is füstbe mehet

 

Érdemes tudni, hogy a büntetés mellett a készülék garanciáját is kockáztatja az, aki nem megfelelő tüzelőanyagot használ, mivel a nem rendeltetésszerű használat érvényteleníti a jótállást. A legbiztosabb megoldás, ha felelős erdőgazdaságból vásárolt tüzelőt teszünk a kazánba.

A hatóság az éves ellenőrzés alkalmával nem vizsgálja a tüzelőanyag eredetét.

Azonban ha lakossági bejelentést követően beigazolódik, hogy megsértették az előírásokat, akkor büntetést szab ki a hivatal – tudtuk meg a megyei kormányhivataltól. A kormány fontos feladatnak tekinti, hogy megismertesse a lakosságot a légszennyező fűtési szokások egészségi veszélyeivel. Ezért indították el az interneten is elérhető Fűts okosan! kampányt, melynek célja a helyes fűtési technikák bemutatása. A hivatal szerint ugyanis a szemléletformálás a légszennyezettség elleni harc leghatékonyabb eszköze.

 

HL 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában