Fenyőfagyűjtés

2022.01.05. 17:30

Az út vagy a kuka mellé tegyék a lebontott fenyőfákat

Van, ahol a rendszeres heti hulladékszállítás idején viszik el a növényt.

Forrás: MW-archív

Több megyénkbeli településen már szerdától elindult a fenyőfák elszállítása. Ugyanakkor nem mindenhol van igény a szolgáltatásra, hiszen több településen hasznosítják a háztartások a kidobott fát. 

Bár már sokan voksoltak a műfenyő mellett az elmúlt években, mégis voltak, akik 2021 decemberében sem alkudtak, és ez alkalommal is beszerezték a hangulatot hozó, illatos fákat.

A hagyomány szerint vízkeresztig díszeleghet a karácsonyfa, de már az ünnepek utáni napokban többen megváltak a a szoba ékétől. Azoknak, akik nem dobozból rántották elő a fenyőt 2021-ben, gondoskodniuk kell arról is, hogy az ünnepek után mi legyen sorsa az örökzöldeknek. Nem kell keseregni, ha nem tudják hasznosítani a háztartásban, hiszen van lehetőség elszállíttatni, ám nem mindegy, hogyan.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Tervben előírt kötelező fenyőfagyűjtést összesen két alkalommal végzi el a Nád­udvari Nonprofit Kft. az ünnepek után Kaba, valamint Nádudvar teljes területén.

Az első időpontot még vízkereszt előtt, január 5-re, szerdára tűzték ki. Azok, akik esetleg lekésnek erről az időpontról, vagy pedig még egy kis ideig csodálnák a fényben úszó karácsonyfát, egy héttel később is lebonthatják azt, hiszen a második elszállítási napot egy héttel később, január 12-ére, szerdára időzítette a vállalat. A lakosságnak nincsen sok dolga, mint hogy az ünnepek eltelte után feleslegessé vált fenyőfákat a gyűjtési útvonal mellé kihelyezik úgy, hogy az a begyűjtő gépjárművel megközelíthető legyen, a gyalogos- és gépjárműforgalmat pedig ne akadályozza. A fenyőfák kihelyezési időpontja a megjelölt napokon legkésőbb reggel hat óráig lehetséges, így azok, akik nem szeretnének korán ébredni, jobb, ha a kért módon már előző nap este kiteszik a fenyőt az út mellé. A Nádudvari Nonprofit Kft. közleményben figyelmezteti a lakosságot, hogy a járat minden utcán csak egyszer megy majd végig.

 

Nem lesz külön járat

 

Nem mindenki teszi ki a vegyes hulladékkal együtt a pompájától megfosztott fenyőt. Sok megyénkbeli településen, így egyebek mellett Földesen is találnak megoldást a lakosok, akár egymás között a fák hasznosítására – erről Jeneiné Egri Izabella polgármester számolt be a Naplónak. Mint mondta, a községben sokan gyökeres fákat választanak, így az ünnepek után kiültetik azokat a kertekbe. De a vágott példányok sem feltétlenül a kukában landolnak, helyette inkább a komposztba kerülnek vagy fűtésre használja a lakosság, hiszen a gyantatartalmának köszönhetően jó tüzelőnek is.

A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. nem is indít külön járatot fenyőfagyűjtés apropóján, de nem is mutatkozik erre igény a megye déli részén, valamint a sárréti területen, ahol a vállalat a szolgáltatást végzi.

Simon Péter ügyvezető arról tájékoztatta lapunkat, hogy a cégük legfőképpen kisebb községekben, családi házas övezetekben látja el tevékenységét, olyan területeken, ahol nincsenek nagyobb lakótelepek. Mint mondta, ezen a területen nincs akkora mennyiségű, hulladékként kezelt fenyőfa, hogy azok elszállítása külön hulladékgyűjtő járatot igényelne. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a vállalat által kezelt településeken élők nem válhatnak meg a fenyőiktől. A Bihari Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a megszokott hulladékszállítási napokon szállítja el a lebontott fákat. A hulladékkal együtt szállítják el, így nincs egyéb teendőjük a családoknak, mint kihelyezni azokat a gyűjtőedények mellé. A hulladéklerakóban lebomlik a szerves anyag, biogázzá alakul, azt pedig elszívják és hasznosítják. Így végül közvetett módon hasznosulhat a kidobott fenyő.

 

BBI 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában