Debreceni Egyetem

2022.01.27. 11:40

Átadták a Gasztroenterológiai Klinikát

Az önálló intézményre többek között a speciálisan ide utalt betegek számának növekedése miatt van szükség.

Forrás: Czinege Melinda

Az ország első szervezeti egységként működő gasztroenterológiai klinikáját adták át csütörtök délelőtt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusában. A klinika 20 éven keresztül a belgyógyászati klinika részeként mint nem önálló tanszék működött, egészen. 2021 novemberéig.

 

Dr. Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke köszöntőjében elmondta: a gasztroenterológiai szakma, mely gyomor-bélbetegségekkel foglalkozik, az utóbbi évtizedekben jelentős változáson ment keresztül mind a betegek száma, mind a rendelkezésre álló diagnosztikai és terápiás lehetőségek jelentősen növekedek. – A Belgyógyászati Klinika részeként ez a terület folyamatosan erősödött és fejlődött, az önállóan működő gasztroenerológiai klinika azonban még tovább fejlődik dr. Papp Mária nemzetközileg elismert gasztroenerológus vezetése alatt – tette hozzá, majd hangsúlyozta: ez a klinika nemsokára a nemzetközi élvonalba jut majd,

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: az új klinika kialakítása egyrészt új kutatási tevékenységekre is lehetőséget nyújt, másrészt az egészségügyi ellátás színvonalát emeli. Olyan infrastrukturális és humánerőforrást biztosít, mely a képzés és az oktatás szempontjából is fontos.

– A klinika gyors kialakítása is bizonyítja, hogy az egyetemi modellváltással gyorsabban és könnyebben hozhatnak döntéseket – emelte ki.

Szilvássy Zoltán rektor először az új intézmény létrejöttének előzményeit fejtette ki, majd emlékeztetett, hogy Papp Mária igazgató szakterülete az orvostudomány egyik legfontosabb és legigényesebb feladata, amire eddig Magyarországon nem volt példa.


– Kivételes alkalom és lehetőség a magyar gasztroenterológia számára, hogy a szakmánkat a legmagasabb színvonalon tudjuk művelni a jövőben. Ehhez a Debreceni Egyetem Klinikai Központja és a debreceni Egyetem nyújtott támogatást, mellyel 55 ágyból álló, két szinten elhelyezkedő fekvőosztályokat tudtunk kialakítani – mutatott rá. Hozzáfűzte: ez alkalmas arra, hogy Hajdú-Bihar megyében az akut gasztroenterológiai betegséggel érkező, fekvőbeteg-ellátást igénylő betegeket teljes mértékben el tudják látni.


Kiemelte annak a jelentőségét is, hogy az új klinika egy épületben van a sürgősségi klinikával, ami azért nagyon fontos, mert a két szakmában nagyon sok közös pont van, így a színvonalas betegellátás érdekében ezentúl még hatékonyabban tudnak közösen dolgozni. Az épületben az egyik járóbetegszárny is helyet kapott, a hepatológia.

Az elmúlt tíz évben az ország legnagyobb krónikus és akut májbetegellátó centrumát sikerült létrehoznunk, ami európai szinten is elismert: két európai akkreditációval is rendelkezik

– mondta. Felidézte azt is, hogy a tavaly novemberi megalakulás óta már most jelentős fejlődésen ment át a gasztroenterológia, mivel az épületben két új endoszkópos labort kaptak, ami a kapacitás 30 százalékát jelenti. – Teljesen felújították az endoszkópos parkot, mellyel megfelelő számú és minőségű eszköz áll a szakemberek rendelkezésére. Az épület lehetővé teszi azt is, hogy újabb szakrendeléseket nyissanak meg, emellett további speciális szakrendeléseket is nyitnak, többek között terhes-gasztroenterológiai szakrendelést a szülészi és nőgyógyászati klinikával együttműködve. Az önálló Gasztroenterológiai Klinika megalapítása jelzi a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetőségének a szakma iránti elkötelezettségét, a betegek iránti felelősségét és a 21. századi betegellátás igényeinek feltétlen támogatását – fogalmazott végül.

SzD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában