Fontos kérdések napirenden

2022.01.28. 11:30

A migrációról és a hadiiparról is tanácskoztak Debrecenben a V4-ek és Szlovénia

Menekültügy, közös harccsoport és hadiipar: több fontos kérdést is megtárgyaltak.

Forrás: Czinege Melinda

Debrecenben, a Kölcsey Központban találkoztak péntek reggel a V4-es országok honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökei, akik a nap folyamán többek között a katonai beszerzésekről és migrációs kérdésekről tárgyaltak. A kétnapos tanácskozás végén Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke összegezte a sajtónak a megbeszélés legfontosabb sarokpontjait.


– Debrecenben van az egyik legnagyobb létszámú katonai alakulat, valamint kiemelkedően fontos a kadétképzés – kezdte, utalva arra, hogy a konferenciának ezúttal a cívisváros adott otthont. A tanácskozáson Kósa Lajos összegzése szerint több fontos kérdés beszéltek meg a V4 tagjai. Nemcsak a stratégiára és a hosszútávú együttműködésre koncentrálunk, hanem igyekszünk reagálni a mindennapok kihívásaira is– mutatott rá. Kitért arra is, hogy megerősítették: a Visegrádi 4-ek továbbra is a NATO kötelékében képzelik el a biztonságpolitikájukat. – Nem lehet viszont figyelmen kívül hagyni, ami a keleti határon történik. Új elemként lépett be a tömeges migráció mint a zsarolásos politikai eszköz használata, de hasonló feszültséggel fenyegetnek az Ukrajnában és körülötte zajló történések is – hangsúlyozta.

 

Fókuszban a menekültügy

 

A jelenlévők egyetértettek abban is, hogy a feszültség további növekedése a térségben a belorusz migrációs válsághoz hasonló tömeges migránsáradatot indíthat el Ukrajnából, ami szintén összehangolt megközelítést igényel. Az uniós migrációs és menekültügyi paktum tervezete tárgyalásának helyzetével kapcsolatban közösen megállapították, hogy elengedhetetlen egy olyan uniós szintű menekültügyi és migrációs rendszer kiépítése, amely képes megbirkózni a jelenlegi kihívásokkal. Ez az EU külső határaira nehezedő állandó migrációs nyomás, a kialakuló válsághelyzetek és a migrációt eszközként felhasználó hibrid támadások, a menedékjoggal való rendszerszintű visszaélések, valamint a másodlagos mozgások.Egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a kihívásokra a megoldást az illegális migráció megállítása, valamint a külső határok hatékony védelme nyújtja. Tárgyaltak védelmi együttműködésük egyik kiemelt projektjéről, a V4 EU Harccsoportról, ami a résztvevők szerint egyértelműen bizonyítja a négy ország elkötelezettségét Európa biztonsága iránt.

A tanácskozás résztvevői előrelépést sürgetnek a migráció külső dimenziójában a harmadik országokkal való együttműködés terén is, különös tekintettel a védelemre szorulók helybeli támogatására, az embercsempészet elleni fellépésre, valamint a visszatérési politikára.

 

A V4-ek közötti védelmi együttműködéssel kapcsolatban leszögezték: a tagországok közötti védelmi együttműködés értéke az elmúlt években fokozatosan nőtt. Ma már szilárd pillérét képezi a kiváló politikai együttműködésnek, miközben országaink súlyát növeli a multilaterális szervezetekben, mindenekelőtt a NATO-ban és az EU-ban– emelték ki összegző nyilatkozatukban. A védelmi iparral kapcsolatban hangsúlyozták, hogy a területen folytatott együttműködés és a katonai eszközök közös beszerzése kézzelfogható eredményei lehetnek a közös erőfeszítéseknek. Szó volt a lőszerek közös beszerzésére irányuló első közös projektről, valamint a közös beszerzés és a védelmi ipari együttműködés lehetséges további lehetőségeiről. A találkozón előadást tartott Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Hegyaljai Mátyás államtitkár is.

 

A találkozón Szlovénia is részt vett, ennek jelentőségéről Kósa Lajos korábban a TV2-nek elmondta, hogy a szlovének egyelőre megfigyelőként voltak jelen, a témákhoz nem szóltak hozzá. Kérdésre elmondta, hogy amennyiben a csatlakozásuk kérdése felmerülne, a V4-es országok miniszterelnöki tanácskozása hivatott eldönteni. Csehországot Pavel Fischer cseh bizottsági elnöke és Pavel Růžička alelnök, a Lengyel Köztársaságot Michał Jach bizottsági elnök, a Lengyel Köztársaságot pedig Wiesław Szczepanski bizottsági elnök képviselte a debreceni V4-csúcson. A találkozó végén a delegációvezetők összegezték a két nap tapasztalatait az elhangzottakkal kapcsolatban.

 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában