Elméleti molekulafizikai kutatási terület

2022.01.26. 10:58

A csillagközi teret kutatják

Az angol tudós Debrecenben dolgozik majd néhány hónapot.

Forrás: ATOMKI

A debreceni Atommagkutató Intézet egy 3 hónapos vendégkutatói állást nyert el Jonathan Charles Penrose Tennyson professzor számára, aki Mezei János Zsolt tudományos főmunkatárssal közösen fog dolgozni elméleti molekulafizikai kutatási területen.

Vizsgálatuk tárgya az asztrofizikai szempontból is érdekes folyamat, a töltött és semleges molekulákon történő elektronszórás – közölte az intézmény a napokban. 

Jonathan Charles Penrose Tennyson, a University College London professzora az Atommagkutató Intézetben olyan két- és többatomos molekulák elemi ütközési folyamatait vizsgálja majd a magyar kutatókkal, amelyek kulcsfontosságúak a csillagközi térben, a bolygók légkörében és a technológiai plazmákban. A magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességét erősítő akadémiai program támogatásával újabb tizenöt nemzetközi hírű vendégprofesszor vehet majd részt a hazai kutatóközpontokban, kutatóintézetekben és felsőoktatási intézményekben működő kutatócsoportok munkájában. Az MTA Vendégkutatói programja 3-6 hónapos magyarországi kutatásra való meghívást tett lehetővé. A pályázat keretében legfeljebb havi bruttó 2,5 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni.

 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában