Magyar Falu Program

2021.12.03. 14:05

Új közösségi házat adtak át Pocsajban

Felszentelték a több mint 22 millió forintból megújult közösségi teret.

Fotó: Kiss Annamarie

A Magyar Falu Programnak köszönhetően mintegy 25 millió forintból új közösségi tér jött létre Pocsajban, amely a görögkatolikus hívők mellett a település lakóit egyaránt szolgálja majd. Az Árpád utca 22. szám alatti épület kívül-belül megszépült: energetikai korszerűsítést, nyílászárócserét, burkolást és festést is elvégeztek rajta.

Fotó: Kiss Annamarie

– Sok mindent meg tudunk oldani. Felépítünk egy házat, gyárakat létesítünk, de a lelkeket az egyháznak kell karbantartani. Egyre több hívő jár el a közösségi rendezvényekre. Nagyon fontosnak tartom a rohanó világban a lelkek ápolását, legalább olyan fontosnak, mint a gazdaság fejlesztését. Hit nélkül nem lehet élni, és hittel mindent le tudunk győzni. Úgy gondolom, hogy 2010-ben, de már az első Orbán-kormány idején is, amikor megalakult a polgári kormány, akkor különös figyelmet fordított az egyházakra, arra, hogy a hitélet gyakorlásának feltételeit megteremtse – emlékeztetett köszöntőjében Vitányi István országgyűlési képviselő.

Fotó: Kiss Annamarie

Folytatódik a fejlesztés jövőre is

Az ünnepségen Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos személyesen nem tudott megjelenni, ezért a gondolatait szintén Vitányi István országgyűlési képviselő tolmácsolta a vendégeknek. A felelős kormánybiztos szerint ez a megújulás szimbolikus jelentőségű is, hiszen a történelem nem volt mindig kegyes a magyar településekhez. A csapások néha csak megtépázták a közösségeket, de néha teljesen kipusztították az életet egy-egy helyen. Üzenetében kitért arra, hogy nagy arányban még a falvaink is újra épültek, benépesültek a helyi katasztrófák után, ebben pedig nagy szerepe volt a hitnek.

Vitányi István | Fotó: Kiss Annamarie

– A falusi egyházközségek szerepe tehát évezredeken keresztül vitathatatlan volt a falvak életében, és meggyőződésem, hogy ez ma sincsen másképp – szólt az üzenet, amely rámutatott továbbá, hogy ma a falvak lelkészhiánnyal szenvednek, és nem ritka, ha egy egyházi személy hat-nyolc településen is szolgál. – Az egyházi ingatlanok, plébániák, parókiák, gyülekezeti helyek ott vannak minden faluban, legtöbbször valamilyen műemléki értéket képviselve, sokszor elhanyagolt állapotunk okán rombolva a településképet. Különös jelentőséget tulajdonítok tehát annak a ténynek, hogy a Magyar Falu Programban három évvel ezelőtt elsőként hirdettük meg az egyházközségek falusi ingatlanjainak felújítását célzó kiírást. Csak a Magyar Falu Programban több mint 700 faluban alakítottunk ki lakatlan épületekből közösségi tereket vagy újítottunk fel meglévő egyházi közösségi színtereket – mutatott rá, hozzátéve, a munkát folytatni fogják.

Fotó: Kiss Annamarie

Pocsaj az elmúlt két évben rekordmennyiségű pályázatot tudhat magáénak, csak a Magyar Falu Programban mintegy 19 nyertes projekttel büszkélkedhet.

Egyebek mellett polgármesteri hivatal, közösségi ház, vasútállomás, orvosi rendelő, óvodaudvar- és tető, valamint járda felújítására, kerékpárút és játszótér építésére, védőnői eszközök beszerzésére és ingatlanvásárlásra nyertek támogatást, összesen több mint 210 millió forintot. A pocsaji görögkatolikus és a református egyház is több sikeres pályázatot tudhat maga mögött. Előbbi a Magyar Falu Programban közösségi ház felújításra, utóbbi imaház és templomtorony-felújításra nyert több tízmillió forintot.

Az elkövetkezendő időszak terveiről Szőllősi Roland polgármester elmondta: a református templom belső felújítására, valamint a görögkatolikus egyház volt tornatermének és temetőjének rendbetételére fókuszálnak.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában