Kiírták a közbeszerzést

2021.12.15. 18:33

Tavasszal megkezdődhet a véderdősítés Debrecen nyugati oldalán

Húszezer facsemetét ültetnek el Vincellér utca és a Derék utca környékén. A Vértessy-kúriánál és a Vezér utcánál 725 kis fa kerül a földbe.

Forrás: Shutterstock

A Debrecen 2030 programban a városvezetés új környezetpolitikát hirdetett meg, amelynek hangsúlyos eleme Debrecen fásítása. Ennek egy újabb elemét képezi a város nyugati oldalára tervezett véderdők kialakítása. A kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzési felhívás a mai napon jelent meg, tudatta közleményben a debreceni polgármesteri hivatal.
 

Papp László polgármester 2019-ben indította el Debrecen fásítási programját, amely során azt a célt tűzte ki az önkormányzat, hogy 5 év alatt 10 ezer fát ültessenek el. A polgármester e témában novemberben tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a 2021-es őszi-tavaszi faültetésig több mint 3500 kis fát és 20 ezer erdészeti facsemetét ültettek el, utóbbiakból 20 év múlva várhatóan 7 ezer nagy fa lesz.

 

Debrecen vezetése elkötelezett a város levegőminőségének javítása mellett, ezért a LIFE IP HungAIRy projekt keretében új véderdőket alakít ki a város nyugati oldalán.

A kivitelezéssel kapcsolatos közbeszerzési felhívás december 15-én jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. 

Debrecen védtelen a nyugati oldalán található mezőgazdasági termőföldekről származó szálló porral szemben, melynek légszennyező hatását az uralkodó széljárás még inkább felerősíti. Ezért a város ezen részén 4 helyszínen fog az önkormányzat véderdőket kialakítani, amik a porszűrő funkció mellett alkalmasak lesznek rekreációs és pihenési funkciók szolgálatára is. 

Várhatóan 2022 tavaszán a Vértessy-kúria melletti területen és a Vezér utca közelében 725 kis fa, a Vincellér utca és a Derék utca környezetében pedig mintegy 20 ezer erdészeti facsemete kerül a földbe.

 A tervezett erdősítéshez a fafajokat az önkormányzat és a Zöld Munkacsoport szakemberei közösen, a terület adottságainak megfelelően választották ki, olvasható a közleményben.

 

A véderdő-telepítés kivitelezésének közbeszerzési felhívására Debrecen önkormányzata 2022. január 10-ig várja a pályázatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában