Közel 60 településen

2021.12.11. 09:30

Szinte mindenkinek elérhető a népkonyha

Sokaknak jelent segítséget a mindennapokban ez a szolgáltatás.

Naponta egy tál meleg ételt osztanak ki az igénylőknek, s ez sokaknak hatalmas segítség | Illusztráció: Napló-archív

A megye közel 60 településén érhető el a népkonyha, melyen keresztül minden 18 éven felüli lakos jogosult naponta egy tál meleg étel igénylésére szociális rászorultságtól függetlenül. Decembertől Berettyóújfaluban indult el öt osztóponton a szolgáltatás.

 

– Klasszikus népkonyha-szolgáltatás megnevezéssel korábban is volt ilyen szolgáltatás, amely elsősorban azoknak szólt, akik kimaradtak a szociális ellátórendszerből, mint a hajléktalanok vagy a TB kártyával nem rendelkezők. 2016-ban egy új törvényi szabályozás elérhetővé tette ezt az ellátást minden 18 éven felül magyar állampolgár számára - ismertette Nagy Zsolt, a népkonyhákat üzemeltető Cívis Szociális Étkezési Központ vezetője.

 

Forrás: Nagy Zsolt-archív

 

Mint kifejtette, szociális étkeztetésre engedélye az önkormányzatoknak, civilszervezeteknek és az egyházi szervezeteknek van. Szervezetük a Magyar Pünkösdi Egyház alatt működik. – A szolgáltatást 2016-ban kezdtük el még az egyházi ellátórendszer részeként a debreceni, derecskei, nyíradonyi és hajdúböszörményi járásokban. 2018. óta működünk ezen a néven, majd 2019-ben a hajdúböszörményi járás helyett püspökladányi járásba kerültünk. Egy akkori szabályváltozás szerint legfeljebb napi 10 ezer adag kiosztására volt engedélyünk - idézte fel Nagy Zsolt. Ekkor 32 településen voltak jelen a népkonyhával.

 

A szolgáltatás kiterjesztése a tavalyi évben indult. Nagy Zsolt elmondta, ekkor lehetőség nyílt arra, hogy a települések ellátási szerződést kössenek szociális ellátásra egyházi intézményekkel és be tudtak ezáltal kerülni az országos finanszírozási rendszerbe. – A népkonyha szolgáltatás esetében ez a lehetőség egy évig volt nyitva. Ez idő alatt rengeteg ellátási szerződést tudtunk kötni. Jelen állás szerint közel 80 település, 150 osztóhelyet üzemeltetünk három megyében - mondta. Hozzátette, Hajdú-Bihar megye közel 80 százalékát lefedik.

 

Kérdésünkre elmondta, ellátási szerződést csak önkormányzatokkal tudnak kötni a törvényi szabályozás miatt, azonban civilszervezetekkel is együttműködnek. – Tavaly április óta működünk együtt Debrecen városával, jelenleg 40 felett van az osztóhelyeink száma. Célunk az, hogy mindenkinek 500-600 méteres körzetben, de legfeljebb 1 kilométeren belül elérhető legyen a szolgáltatás - emelte ki.

 

Az osztóhelyek kialakításáról elmondta: egy olyan helyiség alakítható ki erre a célra, amely akadálymentesen megközelíthető, nemenként elkülönített mosdókkal rendelkezik és könnyen takarítható. –  A mi szolgáltatásunk ebből a szempontból viszonylag egyszerű és könnyen kezelhető, mert mi előre kiadagolva, dobozokban szállítjuk ki az ételeket. Ez egy tiszta, könnyen kezelhető rendszer - hangsúlyozta.  

 

A szolgáltatás feltételei sem szigorúak. Az életkori minimumon kívül az igénylőnek magyar állampolgárnak kell lennie és az osztóhely szerinti településen érvényes lakcímmel vagy ideiglenes lakcímmel kell rendelkeznie.  – Azt tapasztaljuk, hogy olyan embereket tudunk elérni, akik eddig nem voltak a szociális ellátórendszer látókörében, például a szociális étkeztetésre nem voltak jogosultak. Ezen szolgáltatás, ha megfelelő minőségben nyújtjuk, akkor nagyon sokat tud segíteni az embereknek - hangsúlyozta Nagy Zsolt. Hozzátette, kevesen vannak, akik kényelmi szempontból veszik igénybe a népkonyha szolgáltatását, leginkább idősek és olyan családok, ahol több gyermek van.

 

Bekecs Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában