ünnep

2021.12.07. 14:25

Szent Miklós üzenete napjainkban is időszerű

Ünnepi misét tartottak a körösszegapáti ortodox templomban.

Forrás: Vmirjáncki József

Minden év december 6-án ünnepi misét tartanak a település görögkatolikus templomában a védőszentek tiszteletére. Szent Miklós a katolikus és a keleti egyházak védőszentje. A szegények, elesettek segítője, a hit védelmezője.

A Körösszegapátiban élő román anyanyelvűek első temploma fából épült, építésének időpontja nem ismert. Az épületet több mint 200 évvel ezelőtt, az 1700-as évek végén kezdték építeni, majd az 1800-as évek elején fejezték be. A templomuk névadója, védőszentje Szent Miklós lett.

Braila városából, még 2014 novemberében, Tamuris Trajan és munkatársa, Ion Iordakhe érkezett, akik a templom nyugati főbejárata felett lévő, megfakult Szent Mihály-freskó helyett egy Szent Miklóst Jézussal és Máriával ábrázoló faliképet helyeztek el. A hívek e freskó alatt léphetnek be a templomba.

Idén Szent Miklós névnapján Siluan Maulia ortodox püspök és Emanuel Vaduva diakónus Sorin Muresanu ortodox tisztelendővel közösen tartott ünnepi misét Körös­szegapátiban. Közreműködött még Karácsony János helyi ortodox kántor is.

Siluan püspök atya a megjelent hívekhez szólva elmondta: igaz, hogy eltelt Szent Miklós óta több száz év, de napjainkban is szükség lenne olyan személyekre, akik segítik, gyámolítják, védelmezik a szegényeket, az elesett, segítségre szoruló embereket. Hála a Teremtőnek, hogy egyre többen vannak ilyen emberek. Az évnek vannak olyan időszakai, amikor ez a segítségadás kiszélesedik. Ilyen időszak a karácsonyt megelőző időszak is.

Vmirjáncki József

Borítókép: Sorin Muresanu tisztelendő (balra) és Siluan Maulia püspök

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában