Fényparádé

2021.12.31. 07:00

Lassan indul a buli – petárdázni nem szabad, tűzi­játékozni is csak „tiszta forrásból”!

A városi tűzijáték idén elmarad, de így is akad bőven veszélyforrás a szilveszter népszerű kellékei körül.

A városban több helyen vásárolhatunk tűzijátékot a következő napokban | Fotó: Czinege Melinda

Idén már nem kell a kijárási korlátozással számolnunk, amikor a szilveszteri mulatságot szervezzük, azzal azonban annál inkább, hogy a tűzijáték élményét ezúttal is ki-ki maga biztosíthatja az otthonában. A Naplónak a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője, Papp-Kunkli Nóra elmondta, hogy a petárdázás idén is tilos, egyéb tüzes alkalmatosságokat viszont beszerezhetünk, de csakis az utcai, hivatalos árusoktól. Egészség- és vagyonbiztonsági szempontból is súlyos következményekkel járhat, ha olcsón, nem engedélyezett forrásból jutnánk hozzá e kellékekhez. – Ne vegyünk tűzijátékot aluljáróban, piacon vagy csomagtartóból; azok a termékek nem felelnek meg a hazai előírásoknak – fogalmazott.

 

Nem csupán a tűzijáték marad el, koncertek sem lesznek szilveszterkor Debrecen főterén – közölte nemrég a polgármesteri hivatal. A tavalyi óévzárási ünnep napján este nyolcra haza kellett érni, most ilyen korlátozás ugyan nem lesz, a városvezetőség viszont a járványhelyzet miatt szeretné elkerülni, hogy nagy csoportosulás alakuljon ki a tűzijáték miatt. A járvány negyedik hullámának időszakában az is kerülendő, hogy kisebb területen sokan gyűljenek össze, ezért koncertek sem lesznek szilveszterkor a főtéren. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a megszokottaktól eltérően kell köszöntenünk az új évet, a háztartások számára gyártott tűzijátékokat már keddtől egészen szilveszter napjáig be lehet szerezni. A Naplót Papp-Kunkli Nóra arról tájékoztatta, hogy 

az árusítóhelyeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik, itt szakképzett árusoktól vásárolhatunk minőségi tűzijátékokat. 

A tűzoltóknak az év utolsó napján minden évben sok munkát ad, hogy akadnak, akik az ártalmatlannak tűnő robbanóeszközöket ellenőrizetlen forrásból szerzik be, szabálytalanul tárolják vagy helytelenül használják. A szakember hangsúlyozta: ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon vagy csomagtartóból, ezek a termékek ugyanis nem felelnek meg a hazai előírásoknak. 

 

Sokadjára intenek 
 

Papp-Kunkli Nóra | Fotó: Katasztrófavédelem

Megtudtuk azt is, hogy kevés spórolással nagyon sokba kerülhet a silány minőségű illegális tűzijáték: a sérülés kezelése vagy a lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megtakarítunk a beszerzésével. – A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyük a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt működésbe léphetnek. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény vagy sugárzó hő – tanácsolta. Arra is figyelmeztetett, hogy ebben az esetben nem érdemes barkácshajlamainkat kiélnünk, mivel a tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad. – Ezek az eszközök akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Minden átalakítás változtat a megfelelő működésén, és balesetet vagy tüzet okoz – jegyezte meg. 
 

Egyértelműnek tűnhet, a balesetek száma miatt azonban úgy tűnik, hogy újra és újra hangoztatnia kell a tűzoltóság szakemberének: teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó, ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre. – A legjobban akkor járunk el, ha úgy tesszük le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt – javasolta. 

Az állatbarátok és a kisgyermekes családok ősi ellensége, a petárda árusítása és használata továbbra is tilos 

– tette hozzá. Végül ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem, mivel az új év első napjaiban többször is riasztották már a tűzoltókat a rémült állatok mentésére. Náluk akkor érhetünk el kirobbanó sikert a szilveszteri mulatsággal, ha nem társul hozzá sem petárda, sem tűzijáték. 
 

Drága lehet a házibuli 
 

Magyarországon a csendháborítás fogalma jogi értelemben már két évtizede nincs használatban. A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányságtól korábban megtudtuk, csendháborítás címén a hozzájuk érkező bejelentések többségében az együttélés szabályait be nem tartókra tesznek panaszt, például felújítási munkálatok vagy házibuli kapcsán. A rendőr a helyszínen figyelmeztethet, ötezertől ötven­ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki – tudatták, a jó szomszédság jegyében érdemes tehát előre közölni a körülöttünk élőkkel, ha az éjféli Himnusz után még fel szeretnénk tekerni otthon a hangerőt. 

 

SZD 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában