Segítség a külföldieknek

2021.12.15. 14:22

Nemzetközi honlapot kapott Debrecen

A külföldi diákok és az egyre növekvő számban betelepülő cégek tájékozódását segíti majd az angol nyelvű weboldal.

Forrás: Molnár Péter

Az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központban tartott szerdai sajtótájékoztatón Barcsa Lajos kifejtette, Debrecen nemzetköziesítése egyfajta stratégiájává vált a városnak. 

 

– A Debreceni Egyetemen közel hétezer külföldi diák tanul, valamint tizenegy ország harminc nagyvállalatának van telephelye a városban. Ők nap mint nap a helyi szolgáltatásokat veszik igénybe, amiből a debreceni vállalkozások profitálnak, és közvetve munkahelyeket biztosítanak a város lakóinak. Emellett azért is tartjuk fontosnak, hogy a külföldiek jól érezzék magukat, mert ha jó hírét viszik Debrecennek, az további bevételeket generálhat a későbbiekben – mondta az alpolgármester. Barcsa Lajos hozzátette, az EDC  felmérte, hogyan látják a külföldiek Debrecent. Az eredményekből látható, hogy nemzetközi viszonylatban elsőként a közbiztonságot és a szabadidős programokat emelték ki. Ugyanakkor fejlesztendő területnek nevezték meg az idegen nyelvű tájékozódás lehetőségét.

 

– Rövid távú lépésként egy nemzetközi honlapot indítunk el debrecen4u.hu címen. Az angol nyelvű weblapon minden olyan lényeges információt összegyűjtünk, ami a külföldiek tájékozódását segíti  – mondta.

 

Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője szerint a jövőben várhatóan egyre nagyobb számban érkeznek a városba külföldi diákok, valamint a más országokból betelepülő cégek vezetői, szakértői. 

 

– Egy szakmailag hiteles cég segítségével az Urban projekt keretében egy rendkívül részletes felmérést végeztünk, hogyan látják a külföldiek Debrecent. A visszajelzések alapján többnyelvű tájékoztatásra nincs szükség, azonban kiemelt igény van arra, hogy az alapinformációk legalább angolul minél több helyen elérhetőek legyenek. Különösen az ügyintézés, a vásárlás és a kultúra területén – mondta Póser Zoltán. Példaként megemlítette, hogy a felmérés egyik kézzel fogható eredményeként az adventi vásár valamennyi bódéján lévő feliratok angol nyelven is olvashatóak. Az ügyvezető a bemutatott weboldallal kapcsolatban megjegyezte: a debrecen4u.hu egy nyitott honlap: várják az idegennyelvű szolgáltatást biztosító vállalkozások regisztrációját, illetve bármilyen ötletet, pontosítást.

 

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában