A járványra is készüljünk fel

2021.12.23. 11:30

Ne legyen túl magas az ünnepi láz!

A szeretet ünnepére nemcsak a szívünket, hanem a gyógyszeres dobozt is érdemes feltölteni.

Forrás: MW-archív

Karácsony idején hajlamosak vagyunk csak az ajándékdobozokra koncentrálni a gyógyszeres helyet. Pedig az ünnepek előtti vásárlási lázat felválthatja egy valódi is. Valamint érhet minket olyan meglepetés, amire nem szívesen kötnénk gézből masnit. Dr. Pető Ágotát, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának tudományos segédmunkatársát kérdeztük arról, mit tartalmazzon a házipatikánk, hogy az ünnepek alatt ne kelljen az ügyeletes patikába rohannunk.

 

Az elengedhetetlen alapok

 

– Az egyik legfontosabb, hogy mielőtt elmegyünk a gyógyszertárba, ellenőrizzük az otthoni készletünket. Így elkerülhetjük a felesleges gyógyszerfelhalmozást. Ez vonatkozik a rendszeresen szedett gyógyszerekre és a vény nélkül kapható készítményekre is. Egy házipatika általában tartalmazza az alapvető kellékeket. Úgy gondolom, egy láz- és fájdalomcsillapító készítmény megléte elengedhetetlen. Ez jól jöhet fog- vagy fejfájás ellen, illetve akkor is, ha belázasodunk. Ha már itt tartunk, lényeges, hogy egy lázmérő is megtalálható legyen otthonunkban – tanácsolja a gyógyszerésznő.

Dr. Pető Ágota

Pető Ágota hozzátette, a nagy ünnepi étkezések megterhelőek lehetnek a szervezet számára, épp emiatt hasznos, ha van otthon görcsoldó, hasfogó, emésztést segítő gyógyszerek és savlekötő. Érdemes előre gondolni a vényköteles gyógyszerek beszerzésére. Kisgyermekesnek azt javasolja, legyen otthon valamilyen tápszer az ünnepek alatt. Amennyiben számítani lehet arra, hogy hamarosan jön a baba foga, ajánlott valamilyen fogzást könnyítő készítményt is beszerezni.


Sérülésekre is legyünk felkészülve

 

Az ünnepek alatt is előfordulhatnak háztartási balesetek. A többfogásos vacsora elkészítése közben megégethetjük, leforrázhatjuk magunkat. De épp a fenyőfa faragása sem mindennapos családi rutinprogram. Emellett akár szánkózás, korcsolyázás közben is érhet minket meglepetés.

 

– Egy vízálló ragtapasszal nem lehet mellé lőni. Illetve ebből olyan típusút érdemes beszerezni, amiben többféle nagyságú megtalálható vagy méretre vágható. Gyakran keresnek az emberek fertőtlenítőt is ünnepek idején. Ez lehet gyógyszertári alkohol, hidrogén-peroxid, de a különböző gyári készítményekből – spray-k, kenőcsök, oldatok – is bőven van választék.

 

A járványra is készüljünk fel


– Aki megteheti, jó ha tart koronavírus-tesztet is otthonában. Azok a tesztek, amelyek a vérből hivatottak az ellenanyagszintet kimutatni, főleg azoknak javasoltak, akik még nincsenek beoltva, és arra kíváncsiak, hogy a múltban átestek-e a fertőzésen. Amennyiben az aktív fertőzésről szeretnénk meggyőződni, akkor szóba jöhetnek az úgynevezett nyáltesztek, amik a köpetből képesek meghatározni a jelenlegi állapotunkat. Illetve léteznek olyan tesztek, amikkel az orrból tudunk mintát venni. Ez utóbbit inkább annak ajánljuk, akinek van egészségügyi végzettségű ismerős, mivel a mintavétel közben megsérülhet az orr nyálkahártyája – mondta Pető Ágota. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában