Kényelmes szállás

2021.12.10. 15:20

Munkásszálló épült Hajdúböszörményben

Újabb lehetőségek nyílhatnak meg a város gazdaságfejlesztésében.

Molnár Imre önkormányzati képviselő (balra), Fórizs László, Bodó Sándor és Tiba István

Forrás: Bekecs Sándor

A hajdúböszörményi Dobó István utcán alakított ki az önkormányzat egy 90 férőhelyes munkásszállót. A beruházásra a Magyar Kormány 240 millió forint támogatást biztosított, melyet további 60 millió forint önerővel egészített ki a város saját költségvetéséből.

 

– Ezek már olyan szálláshelyek, amelyek megfelelő feltételt biztosítanak arra, hogy a munkavállalók kipihenjék magukat és másnap frissen tudjanak munkába állni. Lehetőség szerint két-, háromágyas, vizesblokkal ellátott szobákat preferáltunk. Ezek mellett kellett lennie közös helyiségeknek és udvarnak is – mondta köszöntőjében Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a pénteki átadón. Hozzátette, ezek a létesítmény nem csak a városba érkező munkavállalókat szolgálják, hanem az üzemeltetéshez további négy főnek teremt munkalehetőséget.

Fotó: Bekecs Sándor

Beszédében elmondta azt is, hogy jelenleg 45 ilyen munkásszállóra van támogatói döntés az országban és eddig 15 milliárd forint értékben hoztak létre 6 ezer férőhelyet.

 

– Olyan elképzelése van a városvezetésének, amely Hajdúböszörmény esetében egy nagyon jelentős fejlődést biztosíthat a következő években, és itt nem egy-két évről beszélek, hanem hosszabb távról. Ehhez azonban szükség van valóban arra, hogy legyenek olyan szálláshelyek, ahol azok a munkavállalók, akik nincsenek helyben, azokat el lehessen helyezni – mondta Tiba István, a térség országgyűlési képviselője.

 

Mint kifejtette, a városnak csak előnyére válik, hogy el tudja helyezni azokat a szakképzett munkavállalókat, akik helyben nem állnak rendelkezésre. Ezáltal a településen meglévő cégek is hosszú távon tudnak tervezni fejlesztéseikben.

 

– Nyilván szükséges egy olyan infrastruktúra, ahová a munkavállalómat el tudom helyezni, azonban ami nagyon szükséges még, egy kiszámítható gazdaságpolitika. Ezt pedig a Magyar Kormány biztosítja, hiszen megteremti azokat a feltételeket, amelyek a dolgozók elhelyezkedésére, elhelyezésére szolgálnak, a cégek pedig megteremtik az elhelyezkedésüket – fogalmazott Tiba István.

 

Az önkormányzat tulajdonában lévő Hajdúböszörményi Vagyonkezelő Zrt. még 2019-ben adta be pályázatát munkásszálló létesítésére a Pénzügyminisztérium felhívására.

 

– Terveinkkel sikerült az épület új funkcióját is megtalálni, valamint újrahasznosítani és egy teljes körű felújítást elvégezni a pályázatnak köszönhetően. Indokolta a munkásszálló kialakítását, hogy az épület a keleti ipari park szomszédságában helyezkedik el – ismertette Fórizs László alpolgármester.

Fotó: Bekecs Sándor

Mint részletezte, elvégezték az épület belső rekonstrukcióját, leszigetelték a külső homlokzatot és cserélték a nyílászárókat is. Ezen kívül felújították a gépészetet, az elektromos hálózatot, valamint a fűtésrendszert is korszerűsítették.

 

– A helyiségeket, a közös tereket mennyezetfűtéssel láttuk el. A munkásszálláson 20 darab 2-4-5 ágyas, valamint akadálymentesített szobával rendelkezik. Ebből 10 darab szobánk C kategóriás munkásszállás, hálószoba jelleggel. Ezekhez közös használatú étkező, konyha, közös férfi-, női mosdók, közös zuhanyzó, mosókonyha került kialakításra, vasalási lehetőségekkel – részletezte a beruházás műszaki tartalmát Fórizs László.

 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában