decemberben a cukorbetegség ellen

2021.12.02. 17:02

Mozdulj, Debrecen! – népszerűek a tematikus hónapok

Csütörtökön ez derült ki azon a sajtótájékoztatón, ahol az egészségmegőrzési program keretében, valamint a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) által a debreceni iskolások körében végzett egészségügyi szűrővizsgálatok idei tapasztalatairól esett szó.

Fotó: Kiss Annamarie

Széles Diána alpolgármester az eseményen elmondta, október hónapot az időseknek szentelték, az általános torna, és jóga programok mellett önkéntes alapú szűrést szervezve számukra. Valamint a mellrák elleni küzdelem is középpontba került, mely során többek között az önvizsgálat fontosságára hívták fel a hölgyek figyelmét. – November a férfiakról szólt, PSA (prosztata specifikus antigén) szűréseket indítottunk el a mozgalom keretében. Akkora volt az érdeklődés, hogy végül időpontos rendszerrel kellett megoldanunk a szűréseket – hangsúlyozta, hozzátéve, december a cukorbetegség elleni küzdelem hónapja lesz.

Széles Diána | Fotó: Kiss Annamarie

Beszédes adatok

Az első hónapban 300-an, a másodikban már csaknem 1500-an látogattak el a Mozdulj, Debrecen! mozgalom helyszíneire, hogy gerinctornán, jogán, vagy valamilyen szűrésen vegyenek részt.

Széles Diána hangsúlyozta, az, hogy a város a Daefivel közösen rendszeresen vállal szűréseket, hatalmas segítséget jelent a debrecenieknek. – A tematikus hónapokon túl folytatódnak az alapszűrések, és torna, illetve speciális jóga is lesz, a jövőben is. Eddig – 114 program létrehozásával – összesen csaknem 1800 ember vette igénybe ezeket a lehetőségeket. December a cukorbetegség elleni küzdelem hónapja lesz, melyhez két új, speciális gép is párosul – emelte ki.

Fotó: Kiss Annamarie

Papp Csaba, a Daefi igazgatója az eseményen elmondta, idő kell a mozgalomnak ahhoz, hogy minél több emberhez eljusson. A mai naptól ráadásul új elemmel gazdagodtak, hiszen egy 2 és 4 kilométeres, szívbarát tematikus séta is elindult a Nagyerdőn. Az igazgató az eddigi tapasztalatokról szóló részletes beszámolójában az ifjúsági szűrőprogramra is kitért, mely során 2345 tanulót (12. osztályos diákok) vizsgáltak meg. Az adatok szerint az elmúlt másfél-két év Covid időszaka rányomta a bélyegét a fiatalok egészségi állapotára. A tizedikesként megvizsgált diákok közül mostanra sokaknál leginkább mozgásszervi eltérések mutatkoztak, de látás-, hallás-, vérnyomás, valamint EKG-eltérések is megfigyelhetőek voltak.

Papp Csaba | Fotó: Kiss Annamarie

A sajtótájékoztató végén egy Hemoglobin A1c, szűrésekhez és diagnosztikai célokra is alkalmazható eszköz is bemutatkozott, mely képes hosszútávon kimutatni a páciens vércukorszint arányát. A 600 ezer forint értékű eszközből kettőt is használnak majd a decemberi tematikus hónap szűréseihez, melyeket a Daefi központja mellett a DMJV Család és Gyermekjóléti Központjában próbálhatnak ki a szűrésre jelentkezők. Előbbi központban ráadásul mostantól este 6-ig, míg utóbbiban délután 5 óráig hosszabbították meg a nyitvatartást a szűrések napján – derült ki a csütörtöki eseményen.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában