Újra együtt ünnepeltek

2021.12.25. 08:18

Megtelt a Szent Anna-székesegyház az éjféli misén

A földi életünkben az egyik legfontosabb, hogy feltétel nélkül szeressünk.

Forrás: Czinege Melinda

A Megváltó születését ünnepelték péntekről szombatra virradó éjszaka a debreceni Szent Anna-székesegyházban. Egy év kihagyás után újra együtt lehettek az éjféli misén a római katolikus hívők. Az ünnepi szertartást Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be. 

 

– Az Úr Jézusnak van ma születésnapja, de mégis, hogy lehet az, hogy mi mindannyian kaptunk ajándékot? – tette fel a kérdést igehirdetése elején a megyéspüspök. 

Azért lehet így, mert Jézus Krisztus születésnapja mindannyiunk születésnapja, mert amikor eljött Isten fia erre a világra, akkor születhettünk meg az örök életre

 – válaszolta meg kérdését. 

Palánki Ferenc az életről, földi létünkről és annak értékéről beszélt, amely most fokozottan veszélyben van a sok emberáldozatot követelő világjárvány jelenléte miatt. 

 

– Most igenis átélhetjük azt, hogy veszélyeztetettek vagyunk. Olyan szép a földi életünk, és ez véget ér. Tudjuk, hogy véget fog érni, de nem mindegy, hogy hogyan és mikor. És nem mindegy, hogy hogyan élünk itt ezen a földi léten. Igen, Isten ezt az ajándékot készítette nekünk – hangsúlyozta a megyéspüspök. 

 

Ezen az estén, ezen az ünnepen mindenki törekszik egy kicsit jobb lenni. Lessük a másik arcán a mosolyt, az örömet, a csillogó szemeket, mert azt szeretnénk, hogy boldog legyen az a másik, és ez az igazi szeretet

– emelte ki Palánki Ferenc, majd hozzátette: Jézus azért jött el, hogy az emberek boldogok legyenek, ne legyen veszélyeztetett az életük és megtisztítsa őket minden bűntől, gonoszságtól. 

 

Példaként hozta a feltétel nélküli szeretetre, hogy mikor még nem voltak ultrahanggépek és egyéb hasonló eszközök, akkor a szülők nem tudták, fiú vagy lány lesz születendő gyermekük, de mégis szeretettel várták őt.

 

– Jézus Krisztus konkréttá teszi, hogy feltétel nélkül szeret minket. Nem azért, mert jók vagyunk, nem a tulajdonságaink miatt, hanem egyszerűen azért, mert neki a lényege a szeretet. És ez minden ember számára igazi, örök életre szóló ajándék. Minden szorongatottságunkban, minden nehéz helyzetben meg kell látnunk, hogy van kiút, hogy már megkezdett örök életünk van – tette hozzá. 

 

Gondolatait azzal zárta, hogy legyen mindenkiben hit, bátorság és bizalom a másik iránt. A sikerek és a hatalom hajszolása helyett az egyszerűségre törekedjünk, mint Jézus, aki kicsinységében mutatta meg az igazi nagyságát. 

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában