Az akarat megvan, a pénz még nincs

2021.12.22. 07:00

Még megmenthető Tetétlen büszkesége

Ahhoz, hogy megmeneküljön a Zichy-kastély, előbb rendezni kell a kusza tulajdonviszonyokat.

Forrás: CH-archív

Tetétlen főutcáján még jelenlegi állapotában is vonzza a tekintetet egy épület, amely egykor szebb napokat látott. Az omladozó vakolat, a kitört ablaküvegek és a rogyadozó tető sem takarhatja el, hogy ezek a falak bizony sok mindenről mesélhetnének. De ha nem is a falak, a híres zeneszerző, Liszt Ferenc vagy az angol–német színésznő, Lilian Harvey egészen biztosan. Egyelőre azonban ne szaladjunk ennyire vissza az időben! 

 

Az önkormányzat jó ideje próbálja már visszaszerezni a kúriát, ám az eddigi kísérletek nem jártak sikerrel. Pedig az ingatlan tulajdonjogának rendezése egyre sürgetőbb. Ez az egyetlen esélye ugyanis annak, hogy a kastély megmeneküljön a teljes pusztulástól, és csak ebben az esetben kezdődhetnének el azok a felújítások, fejlesztések, amelyekre kész tervekkel rendelkezik a település vezetősége. 

Forrás: CH-archív

A klasszicista stílusban épült Zichy-kastély jelenleg helyi védelem alatt áll, a tulajdonjoga azonban meglehetősen kusza. Az ingatlanhoz négy helyrajzi szám is tartozik, és egyelőre csupán az egyik mellett szerepel az önkormányzat neve. A többi tulajdonosok között cégek és magánszemélyek is vannak. 

Sőt, hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, ott van az egykori Liszt-ház is, amelyben Liszt Ferenc zeneszerző lakott tetétleni tartózkodása alatt. 

A település polgármesterétől megtudtuk: ez az épület valamikor tsz-irodaként működött, és jelenleg a Nagisz Zrt. tulajdonában van. Borbélyné Fülöp Hajnalka hozzátette: ezt a nagyon ­rossz állapotban lévő ingatlant is szeretné visszaszerezni, majd pedig felújítani az önkormányzat. 

A Magyar falu programban korábban már nyújtottak be támogatási kérelmet az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére, továbbá az épület helyreállítására is, de forráshiány miatt végül nem jutottak pénzhez. 

 

Ne legyen végképp az enyészeté! 

 

A polgármester reméli, hogy még kellő időben sikerül rendezni a tulajdonviszonyokat, mert ha nem, az akár a patinás épület végét is jelentheti.  

A szakemberek szerint az utolsó órában vagyunk, most még éppen olyan állapotban van az ingatlan, hogy megmenthető.

 – Szerencsére a külső falak még jól tartják magukat, nem úgy a tetőszerkezet és a gerendák, amelyeknek a cseréjére mindenképpen szükség lenne. Félő azonban, hogy ha az ügyben nem sikerül előrelépni, akkor a kastély a szemünk láttára lesz az enyészeté. 

 

Az önkormányzatnak kész tervdokumentációja van a teljes felújításhoz, amelyhez a korabeli fotókat is felhasználnák, hogy a rekonstrukció folyamán az eredeti állapotba állítsák vissza a kúriát. – Egy többfunkciós épület kialakítása szerepel a terveinkben – ismertette a polgármester. – A főépület felújítása mellett egy új szárny építését is szeretnénk megvalósítani. Oda költöztetnénk át az idősek otthonát, amely iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Jelenleg is helyhiánnyal küzdünk, és csak hosszú várakozás után lehet bejutni a bentlakásos intézményünkbe. A kúriát és a hozzá tartozó terület többi részét turisztikai, kulturális és közösségépítő célokra használnánk, továbbá gondolkodunk egy helyi alapanyagokat felhasználó, tájjellegű ételeket kínáló étterem üzemeltetésében is. Ami biztos: 

ha sikerülne végre megvalósítani a terveket, a kastély újra a falu legszebb épülete lenne. 

 

De hogyan került a kastélyba Liszt Ferenc? 

 

Tetétlen 1815-ben a Zichyek birtoka lett, s ők a következő években, évtizedekben felpezs­dítették a falu életét. A kastélyt az 1840-es évek elején gróf Zichy Ferenc építtette, majd Zichy Lipót tulajdonába került, akitől fia, Zichy Géza, a „félkarú zongoraművész” örökölte meg 1869-ben. Zichy Géza 14 évesen, 1863. szeptember 24-én egy vadászbalesetben vesztette el jobb karját, de a zene iránti elkötelezettségén ez mit sem változtatott. Kiváló balkezes zongoristává vált, és zeneszerzéssel is foglalkozott. 

 

Tehetsége, szorgalma felkeltette az idős Liszt Ferenc érdeklődését, aki a mentora és barátja lett. Többször is együtt adtak koncertet, és 1884 őszén, közös erdélyi hangversenykörútjukról hazatérve Zichy meghívására az akkor 73 éves Liszt több mint két hetet töltött el Tetétlenen, ahol a kastély szomszédságában lévő házban húzta meg magát. A korabeli krónikák szerint Liszt Ferencet huszonöt lovas bandérium fogadta, s vendéglátója virágdíszes házak, éljenző embersokaság közepette ötös fogaton röpítette a hét kilométerre lévő Tetétlenre. 

 

A világhírű zeneszerző az idő nagy részét pihenéssel töltötte, de ott-tartózkodása alatt egy koncerttel is meglepte a falu lakosságát. Zichy Géza így emlékezik vissza Liszt Ferenc szavaira: „Néhány nappal megérkezése után így szólt hozzám ez a nagy jó ember: »Géza, az a fogadtatás, amelyben az idevaló emberek részesítettek, őszintén meghatott. Hálám jeléül zongorázni akarok nekik […] Önnek és leánykájának segédkezniök kell a nagy hangversenyen!«” 

 

A koncert végén Liszt a Rákóczi-indulót adta elő, majd állítólag kiszolgálta a falusi embereket, étellel és borral kínálta őket, végül a vendéglátást tűzijáték zárta. 

 

A hollywoodi színésznőt lenyűgözte Tetétlen 

 

A kastélynak később egy másik híres, bár azért korántsem annyira ismert lakója is volt, aki egyben tulajdonosnak is mondhatta magát. A birtokot az örökösök megromlott anyagi helyzete miatt 1930-ban felparcellázták, és egy részét Lilian Harvey angol–német színésznő, énekes-táncos vette meg, aki rengeteg filmben játszott, Hollywoodban is szerencsét próbált, nem túl nagy sikerrel. A fogyókúrareklámokban is szereplő, rendkívül népszerű Harvey kisasszony állandó lakhelye ugyan a francia Riviérán volt, de a harmincas évek második felében sok időt töltött Tetétlenen is. 

Forrás: CH-archív

A filmsztár abban az időben állandó témát szolgáltatott a lapoknak, a Színházi Élet című hetilap 1936-ban megjelent 49. számában még Móricz Zsigmond egyik írásának témájául is Lilian Harvey tetétleni földvásárlása szolgált. Kevesebb mint egy év múlva pedig ugyanez a hetilap többoldalas képes helyszíni riportban számolt be arról, hogyan is él a híresség a „világ végén”. A Lilian kisasszony, a tetétleni „Új földes­úr” című cikkből kiderül: 

az ötszáz holdas birtokon fekvő kastélynak tizennyolc szobája volt, és tartozott hozzá egy negyvenöt holdas park is, angolkerttel, erdővel és egy tíz méter hosszú úszómedencével. 

 

Pénzre is szükség volna 

 

Borbélyné Fülöp Hajnalka hangsúlyozta: a „kastélyprojekten” évek óta dolgoznak, hogy a kastély tulajdonjogának megszerzéséhez szükséges valamennyi helyrajzi szám mellé az önkormányzat neve kerüljön. 

Maga a szándék viszont nem elegendő, hiszen ehhez biztosítanunk kell a szükséges forrásokat is.

– De elszántak vagyunk! Az előzetes egyeztetések még folyamatban vannak, és reményeink szerint január-február tájékán lezárulnak majd. Ha minden a terveink szerint alakul, ezt követően a kúriához tartozó valamennyi terület helyrajzi száma mellé az önkormányzat neve kerülhet majd. 

 

Takács Tibor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában