körkép

2021.12.03. 07:00

Látogatót és csomagot is fogadhatnak a megyei idősotthonokban

Továbbra is a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje érvényes a bentlakásos szociális intézményekre.

20210917 Veszprém 20 éves a veszprémi II. sz. Idősek Otthona és Időskorúak Gondozóháza. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: illusztráció / MW-archív

November 1-jétől a látogatási tilalomról a nyugdíjasotthonok vezetői saját hatáskörben dönthetnek. Hajdú-bihari intézményeket kérdeztünk a látogatási korlátozásokról és az ajándékozási lehetőségekről az ünnepek közeledtével.

A gondozás alatt álló családtagok látogatási korlátozása – kifejezetten az ünnepek ideje alatt – nyilvánvalóan kényes kérdés, hiszen a nép­egészségügyi előírásokat és az ellátottak emberi igényeit egyszerre kell szem előtt tartaniuk. Ami mindenhol egységes: a személyzet valamennyi helyen be van oltva, a gondozottak átoltottsága a legtöbb helyen teljes, a maszkhasználat pedig minden látogató számára kötelező. Főként a látogatási időben, az oltások elvárt számában és a csomag­átadásokban vannak eltérések, de mindenhol lehetőség van ajándékozásra.

A tavalyi gyakorlattól eltérően nem különítik el több napra a küldeményeket, de házi készítésű élelmiszert nem szívesen fogadnak. A végső stádiumú betegek látogatására előre egyeztetés mellett – érthetően – enyhébb rendelkezések érvényesek.

Egységre törekednek a megye bentlakásos szociális intézményeiben | Fotó: Napló-archív

Továbbra is óvatosak

A debreceni Városi Szociális Szolgálat Pallagi úti intézménye a délelőtti és a kora délutáni órákban fogadja azon látogatókat, akik a harmadik oltás felvételét is tudják igazolni. Az idősek otthonában élő járóbetegekkel a személyzeti ebédlőben speciálisan kialakított, paravánnal elválasztott helyen 30 percig van lehetősége találkozni a családtagoknak. A fekvőbetegekhez 15 percig mehetnek be a közeli hozzátartozók.

A Pallagi úton csomagot mindössze hétfőn és csütörtökön, a megadott órákban vesznek át az intézmény főportáján, melyet azonnal kézbesítenek vagy hűtőbe tesznek, így nem tartós élelmiszereket is küldhetnek a betegeknek.

A kerekestelepi Szent Erzsébet Otthonban az egyszemélyes szobák látogathatók védettségi igazolvány megléte mellett, de elegendő a két oltás ténye is. A kétágyas szobákban lakókkal egy közös helyiségben van lehetőség a találkozásra. A hajdúböszörményi Fazekas Gábor Idősek Otthona is érvényes védettségi igazolvánnyal látogatható, a harmadik oltás egyelőre nem kötelező. A 132 férőhelyes intézményben egy beteg egy héten 20 percre fogadhat rokonokat, a kegyeleti látogatás nincs korlátozva. Amennyiben a hozzátartozó nem tudja igazolni a védettségét, kizárólag gyári csomagolású élelmiszereket tartalmazó csomag küldésére van lehetősége. Emellett a személyes találkozást nem igénylő kapcsolattartási lehetőségekkel – például telefon és Messenger – is élhetnek a családtagok.

Hajdúszoboszlón az Ezüst Alkony Idősek Otthonában teljes az átoltottság az ellátottak körében, megbetegedést a járvány kezdete óta sem az ápoltaknál, sem a gondozóknál nem tapasztaltak. Rendszeresen tesztelik a lakókat.

A megelőzés fontossága miatt a szoboszlói intézményben az átvett csomagokat egy napig elkülönítve tárolják, így romlandó élelmiszert nem tudnak fogadni.

A Balmazújvárosi Nefelejcs Idősek Otthonában a három oltást igazolók szabadon látogathatják hozzátartozóikat. Az oltatlanok a családtagjaikkal a közösségi terekben kialakított, elkülönített érintkezésmentes ponton találkozhatnak. Intézményelhagyási tilalom nincs, az oltott lakókat a 48 órát meghaladó távollét esetén gyorsteszttel vizsgálják, az oltással nem rendelkezők negatív PCR-teszt birtokában térhetnek vissza.

Az Édes Alkony Gondozóházak a veszélyhelyzet miatt minimálisra csökkentette a látogatások számát, a Hajdú-Biharban három nyugdíjasotthont működtető szociális egyesület előzetes bejelentkezéssel fogad látogatókat. A harmadik oltás azonban itt sem elvárás.

A járványügyi kockázat miatt azonban érdemes telefonon előre egyeztetni a szeretteinket ellátó intézményekkel a látogatási renddel kapcsolatban, hiszen az esetleges szigorítások vagy változtatások a népegészségügyi korlátozásoktól függetlenül akár naponta életbe léphetnek.

Hajnal László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában