Átállítják a lámpákat

2021.12.07. 16:53

Jelentős forgalmirend-változás lesz a Böszörményi úton

Két héten belül újrahangolják a jelzőlámpákat és megváltozik a forgalmi rend a 35-ös főút bizonyos pontjain.

Forrás: Molnár Péter

Az Ötvenhatosok terén tartott keddi sajtótájékoztatón Kósa Lajos országgyűlési képviselő a Böszörményi úti forgalom újrahangolásának fontosságát hangsúlyozta.

– A 35-ös főút Debrecen-Józsáig tartó szakaszának korszerűsítésével nem csak a táblák összehangolásán és a jelzőlámparendszeren kell javítani.

A forgalmi rend egyrészt a balesetek megelőzése miatt, másrészt a gyorsabb közlekedés érdekében is változtatást igényel egyes helyeken.

Többek közt a Böszörményi út Menyhárt József térnél található kereszteződésénél a jövőben egyik irányból sem lehet majd balra fordulni. Hasonlóan a 35-ös főút északibb részén, a Józsa irányába tartó forgalom számára is megszűnik a behajtás a Branyiszkó utcába. A változtatásra azért volt szükség, mert a balra kanyarodás lehetősége a belső sáv torlódásához vezetett, és jelentősen lassította a zöldhullámot. A cél ellenben az, hogy a városi forgalom szabadon haladhasson Józsa felé.

Megszűnik továbbá az Ötvenhatosok terénél a Böszörményi utat keresztező gyalogátkelőhelyek egyike

– mondta Kósa Lajos. A képviselő hozzátette: szeretné, ha minél több másodpercszámlálót építenének a jelzőlámparendszerbe. Szerinte a kapacitásbővítő hatása mellett a vezetőkre is nyugtató hatással bír.

Forrás: Molnár Péter

A Böszörményi út jövője

Debrecen volt polgármestere az észak-nyugati városrész hosszú távú terveiről is beszélt. Mint mondta, tervben van a 35-ös főút négysávosítása a Józsai Temetőig, valamint a Balmazújvárosi út felől induló Domokos Márton út becsatlakoztatása a 354-es főútba. Ezek szintén levennék a terhet a Böszörményi út forgalmáról.

Balázs Ákos beszédében elmondta, a forgalmi rend szabályozása a Böszörményi úton azért is kiemelten fontos, mert Józsa és Debrecen között jelenleg összesen 23 ezer jármű halad át naponta.

Forrás: Molnár Péter

Intelligens forgalmi rendszert építenek

– A Debrecen 2030 program tervében szerepel egy dinamikus forgalomirányítási rendszer telepítése. A cél az, hogy a jelzőlámpákat egy előre programozott ciklikus mozgás helyett a város teljes területén valós időben lehessen irányítani.

A modern technológia bevezetésének környezetvédelmi hatása is lesz, mivel a dinamikusabban haladó forgalom kevésbé szennyezi a város levegőjét, és javítja a tömegközlekedési lehetőségeket is

– tette hozzá Balázs Ákos. Debrecen alpolgármestere elmondta, a fejlesztések megvalósítása az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kötött szerződések értelmében december közepén megkezdődik, a Böszörményi úti jelzőlámpák áthangolása pedig várhatóan két héten belül elkészül.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában