Fotókkal, videóval

2021.12.27. 17:04

Jégpálya a Csapó utcán, akcióban az AKSD gépei - Debrecenbe ért az ónos eső

A város több pontján is só-homok keverékkel szórnak.

Forrás: Czinege Melinda

Síktalanítási munkálatokat rendelt meg a debreceni önkormányzat hétfőn az AKSD Városgazdálkodási Kft.-től a városban tapasztalható ónos szitálás miatt. Mint a cég honlapján olvasható, munkatársaik 12.40-kor jelentették az önkormányzat illetékeseinek, hogy -1 °C mellett ónos szitálás, síkosság észlelhető az egész város területén.

 

A munkagépek először a belvárosi körgyűrűn belüli járdákon és gyalogátkelőhelyeken, felüljárókon (Vágóhíd utcai felüljáró, Faraktár utcai felüljáró, Homokkerti felüljáró) kezdték el a síkosságmentesítést só-homok keverékkel, majd később kiterjesztették a munkát.

 

A lista: meghatározott kerékpárutak, körgyűrűn kívüli meghatározott járdák (Ady Endre sugárút, Bartók Béla utca, Békéssy Béla utca, Bem tér, Benczúr Gyula utca, Bocskai István tér, Bólyai utca, Borbíró tér, Böszörményi út, Budai Ézsaiás utca, Cívis utca, Darabos utca, Doberdó utca, Dózsa György utca, Egyetem sugárút, Egyetem tér, Faraktár utca, Füredi út, Görgey utca, Gyöngyösi utca, Hadházi út, Honvéd utca, Ibolya utca, Ifjúság utca, István út, Jerikó utca, Kandia utca, Kartács utca, Kassai út, Kishegyesi út, Laktanya utca, Mester utca, Mikszáth utca, Monti Ezredes utca, Móricz Zsigmond körút, Nagyerdei körút, Oláh Gábor utca, Ótemető utca, Pallagi út, Thomas Mann utca, Tócóskerti lakótelep, Vezér utca, Vénkert utca, Vincellér utca, Víztorony utca).

 

Spontán korcsolyapálya a Csapó utcán

 

Az ónos eső elhozta a város harmadik szabadtéri jégpályáját a Csapó utcára, így azok is csúszkálhattak, akik elkerülik az efféle sportot. A megfagyott térkő ugyanis teljesen ellehetetlenítette a gyalogos közlekedést is.

 

Az emberek araszolva, az épületek falába kapaszkodva közlekedtek. Volt, aki élvezte a csúszkálást, mások bosszúsan próbáltak centiméterről centiméterre lépkedve „biztonságos szárazföldet” találni. 

Az óvatosság ellenére a járókelők egy részét hamar a földre kényszerítette a jégpáncél, kerékpárral pedig szinte lehetetlen volt talpon maradni.
Az útkezelők később beszórták homokkal egy sávban az utat, de a teljes sétálóutcát így sem sikerült biztonságossá tenni.

Ami várható

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd éjfélig tartó előrejelzése szerint 

a délnyugat felől fokozatosan észak, északkelet felé terjeszkedő csapadékzónából a mai nap során további több milliméter ónos eső várható az Alföld déli, délkeleti felén, majd pedig a Tiszántúl északabbi tájain is.

Főként a délkeleti régióban 5 mm feletti ónos csapadék is hullhat a nap első felében. A csapadékrendszer keddre virradó éjszaka fokozatosan elhagyja térségünket. Kedden napközben Baranya megyében és környezetében gyenge ónos eső kis eséllyel még előfordulhat.

 

A csapadékzóna nyugati, északnyugati részén havazás várható, amely fokozatosan felváltja az ónos esőt, fagyott esőt, havas esőt. Emiatt a Duna-Tisza közén, majd pedig a Tiszántúlon is lehet lepel-3 cm körüli (lokálisan ezt meghaladó) hómennyiségre számítani. A Dunántúl délkeleti megyéiben, valamint a Duna-Tisza köze déli részén azonban nagy területen van esély 5 cm feletti hóréteg kialakulására.

 

Hajdú-Bihar megyébre ónos eső veszélye miatt hétfőre másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában