Múltidéző

2021.12.15. 11:35

Időutazás Debrecen múltjába: ma már meg sem ismernénk a Kálvin tér egykori arculatát

A városrész a 160 éve alakult Emlékkert Társulatnak köszönhetően szépült meg.

A professzori lakok helyén felépített HÁÉV-székház 1978-ban (ma Új Városháza) | Fotó: Fortepan

Több fontos évforduló is kapcsolódik mostanában a debreceni Kálvin térhez: 1924. január 28-án itt nyílt meg az Uránia Mozgó nevű mozi, majd 1960. december 16-án ebben a palotában avatták fel a Hungária Film- és Kamaraszínházat a Tánya című darabbal. 

Az 1960. december 16-án felavatott Hungária Film- és Kamaraszínház | Reprodukció: Napló-archív

A Református Kollégium és a Református Főgimnázium révén is kimagasló jelentőségű és ismertségű városrész a XIX. században még egy igazi portenger volt, ahol akkoriban kóbor állatok is szabadon futkoshattak. A Murányi János-féle Debrecen lexikon szerint ezt az állapotot elégelte meg a cívisváros két áldozatkész kereskedője, Csanak József és Várady Szabó Lajos, akik 160 esztendeje, 1861-ben megalakították az Emlékkert Társulatot. Nekik köszönhetően készülhetett el a Nyugati és a Keleti Emlékkert. (Tervezték a Nagytemplom előtti rész beültetését is, de ehhez nem tudták megnyerni a közvéleményt.) 

A hófedte Emlékkert Mirkovszky Géza 1894-es akvarelljén | Reprodukció: Napló-archív

A mai püspöki palota felőli parknak kerítést is kovácsoltattak, mely az István Gőzmalom műhelyében készült, ahol anno a Csokonai Színház egykori díszes kerítését is megalkották. A betelepített növények öntözése érdekében kutakat is ásattak, és megkezdődött a szobrok felállítása is. Ezáltal eredetileg a nyugati ligetben állt a Szabadságszobor és a Haldokló oroszlán, melyek helyén ma a Gályarabok emlékműve és a Bocskai-szobor található. A parkot 2010-re átépítették. 

A Csokonai Vitéz Mihályt ábrázoló szobor (Izsó Miklós műve) szintén emblematikus alakja a térnek. A kompozíciót többször áthelyezték, de szerencsére arra mindig ügyeltek, hogy szép park övezze. A poétaszobor mögött ma az Új Városháza magasodik. A lebontott tanári lakok helyére emelt épület eredetileg a megyei építőipari vállalat székháza (1969) abból az időből, amikor még volt betonpaneles lakótelep-beruházás Debrecenben. 

Fotó: Fortepan

A Nagytemplom mögött, az Emlékkert túloldalában terül el a Református Kollégium (1538). A nagy múltú intézményben tanult Csokonain kívül Arany János, Fazekas Mihály, Móricz Zsigmond és Horthy Miklós is. Átellenben pedig az egykori Uránia palotája áll, mely még őrizte a régi íves tetejű, míves formáját, amikor melléépítették a modern stílusú lakóházat (amit Mikolás Tibor tervezett). Hiszen később az Uránia-Hungária tetejét egyszerűen hozzágyalulták az újnak a felső szintjéhez, s a homlokzatát is szinte minimalistára dísztelenítették. Itt 2001 óta a Vojtina Bábszínház működik. 

 

Vass Attila 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában