Önkéntesség Magyarországi Éve 2021

2021.12.04. 17:58

Hatalmas önkéntesaktivitás jellemzi az országot, Debrecen jó példával szolgálhat

Az önkéntesség nem más, mint maga az önzetlen életforma.

Fotó: Molnár Péter

A debreceni Kölcsey Központban tartották meg az Önkéntesség Magyarországi Éve 2021 országos záróeseményét szombaton. Többek között az év eredményeiről is szó esett, valamint a legjobb önkénteseknek járó díjakat is átadták.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár online üzenetben köszöntötte a résztvevőket, a tematikus évre is kitérve. – A kezdetektől fogva egy hármas együttműködés keretében képzeltük el ezt az évet, kormányzati szereplők, a civil szféra szereplői, valamint vállalati partnerek együttműködésével. A célunk az önkéntesek elismerésén túl – a mennyiségi növekedés mellett – minőségi javulás elérése volt.

Szerettük volna, hogy az önkénteskedni vágyó fiatalok könnyebben megtalálják azokat a civil szervezeteket, akik épp őket keresik. Hidat képeztünk a fiatalok, valamint a szervezetek között. A munkát az év végével sem fejezzük be azonban, ugyanis elkezdtük kidolgozni a nemzeti önkéntes stratégiát is

– hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Gondoskodó város

Puskás István alpolgármester a köszönetnyilvánításon túl kifejtette, a mai világ sokkal inkább az önös érdekekről szól, mint a közösségért való tevékenykedésről. – Ahogy idő teltével egyre több generáció nő bele a fogyasztói társadalom világába, úgy válik egyre kevésbé magától értetődővé az, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az önös, egyéni érdekeket félre kell tenni a közösségért, önzetlenül cselekedve. Ezzel a saját lelkünket is ápolhatjuk, és a közösség hasznos tagjaivá válhatunk, ami így tovább épülhet. Azonban ezeket a tevékenységi formákat tanítani kell, valamint népszerűsíteni a fontosságukat. Az elmúlt időszak épp az önkéntesség számos új példáját mutatta meg, egy krízishelyzetben tapasztalhattuk, mennyire fontos az, hogy önzetlenül, egymást segítsük – emelte ki, hozzátéve,

Debrecenben a közösségért való tevékenykedésnek nagy hagyományai vannak.

– Ezt a szellemiséget a jelenben is igyekszünk ápolni, ezért külön öröm, hogy a záróeseménynek is mi adhattunk otthont. A gondoskodó város összehangolt munkája különböző városi szereplők között, önkéntes alapon együttműködve talán egy jó példa lehet, akár országos szinten is.

Önzetlenül, másokért

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke szerint nem érdemből, hálából cselekszünk jót. – A keresztény ember számára ez nem illemszabály, hanem minden cselekedetünk mozgatórugója kell, hogy legyen. Nem a józan ész diktál sokszor, hanem valami nagyobb dolog. Van egy olyan önkéntes, akire mi mindig felnézünk. Az adventi csoda, maga az, hogy volt valaki, aki önként vállalta az emberi létet, és testté lett. Jézus Krisztusban eljött hozzánk az Isten fia, aki önként adta oda életét mindannyiunkért. Ez a tény, amelyik összeköti azt a mennyei, és földi világot, amelyik egybetartozik – hangsúlyozta. Fekete Károly úgy fogalmazott,

az önkéntesség az önzetlenség életformája, és bár a tematikus év lezárul, abban bízik, a sikeres akciók, megoldott feladatok után is folytatódik a nagyszerű tevékenység.

A köszöntőbeszédeket követően a regionális koordinátorok az év eredményeire is kitértek: eszerint 55 település felkeresésével új kapcsolatok alakultak ki, online és offline önkéntesmenedzsment-képzések, valamint megannyi konferencia, előadás, és workshop jött létre országszerte. A tematikus évhez csaknem 200 szervezet csatlakozott.

A rendezvény végén a résztvevő szervezetek, az 52 hét önkénteseinek oklevele mellett különböző díjakat is átadtak.

Az Év Önkéntese díj győztese Bartókné Piller Magdolna lett, míg Az Év Önkéntes Programja díjat a Lélekkel az Egészségért Alapítvány, Az Év Közösségi Kezdeményezése díjat a Szent Damján Kör kapta.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában