Ünneplés

2021.12.13. 13:44

Dupla ünnep volt Hajdúnánáson

Amellett, hogy meggyújtották a harmadik gyertyát a település adventi koszorúján, városnapot is ünnepeltek december 12-én.

Forrás: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat

Győztes szabadságharca után Bocskai István, Magyarország és Erdély választott fejedelme 1605. december 12-én, Korponán adta ki azt az oklevelet, melyben több más település mellett Nánásnak is városi rangot adott, az ide telepített katonáit, a hajdúkat pedig kollektív nemesi szabadsággal adományozta meg.

Erről emlékezik meg ezen a napon minden évben a város.

Az ünnepi programok a Bocskai szobornál kezdődtek koszorúzással egybekötött megemlékezéssel, ahol Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is megosztotta ünnepi gondolatait a résztvevőkkel – írja a megyei önkormányzat honlapja. Az ezt követő rendhagyó testületi ülésen pedig Szólláth Tibor polgármesternek átnyújtotta a megyei önkormányzat által készíttetett jelképet, a Bocskai István korabeli szablya hiteles másolatát, mely a térségi identitás, a térséghez kötődés erősítésének, a hajdú-bihariak összetartozásának szimbóluma.

Az ülésen városi kitüntető díjakat is átadtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában