tervben a fásítás

2021.11.17. 11:30

Véderdők telepítésével javítanák Debrecen levegőjét

A faültetés már tavasszal megkezdődhet.

Mint arról már röviden hírt adtunk, a levegőminőség javítására létrehozott Life IP HungAIRy európai uniós program részeként úgynevezett véderdőket telepítenek Debrecenben – tájékoztatott a napokban az önkormányzat ökomenedzsere, Nagy Katalin. Emlékeztetett, hogy a 2019-ben indult, és 2026 végéig tartó programban a Herman Ottó Intézet koordinálásában tíz önkormányzat:

Békéscsaba, Budapest, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok, Tatabánya és Debrecen vesz részt.

Kitért arra is, hogy a levegő túlzott szállópor-terheltsége miatt hazánkkal szemben 2009-ben kötelezettségszegési eljárás indult az EU-ban.

Javulna a levegőminőség

A kezdeményezéssel a szálló por csökkentését vállalták az önkormányzatok, amelyek különböző pilot-, azaz kísérleti programokkal vesznek részt a megvalósításban.

Debrecen levegőminőségi terve alapján a város vezetése a projekt kísérleti akciójának a véderdősítést választotta, ezáltal a cívisvárosban négy helyszínen alakítanak ki kisebb fás és erdőterületeket a város nyugati részében

– ismertette Nagy Katalin. Indoklásként hozzátette, hogy míg keletről Debrecent jelentős erdős területek határolják, addig nyugat felől sokkal védtelenebb a város a mezőgazdasági tevékenységből származó porterheléssel szemben. Elmondta azt is, hogy a Tócóvölgyi lakótelep közelében két véderdőt is telepítenek:

az egyiket a Derék utca Vincellér utca felőli végén, a 4-es számú főút mellett, a másikat pedig kicsit beljebb, a lakótelep keleti szélén.

Tanösvény és közösségi tér

A Tócóvölgyben összesen csaknem 2,5 hektáros területen ültetnek facsemetéket. A Gázvezeték utca és a Vértesi utca között, a Vértessy-kastély mellett az elvadult növényzet helyére mintegy három hektáron telepítenek kertészeti minőségű facsemetéket, és az így kialakított erdős, ligetes terület rekreációs célokat is szolgálhat majd. A Vezér utcán, a Liget lakópark és a vasúti sín között ugyancsak létrehoznak egy kisebb erdősávot, amely komoly szűrőfunkciót tölthet be.

Fotó: Napló-archív

Nagy Katalin közölte: a közbeszerzési eljárást hamarosan kiírják, és a tervek szerint 2022 tavaszán elkezdődhet az erdőtelepítés és fásítás, amelynek már rövid távon is kedvező hatása lesz a levegő minőségére,

azonban az erdők a maximális pormegkötési hatásukat 20-30 év múlva fejtik ki, amikor a facsemeték elérik „felnőtt korukat”.

Az erdősávok a mikroklímát is kedvezően befolyásolják majd, hiszen a fák sok vizet vesznek fel a talajból, amit aztán elpárologtatnak. A város levegőterheltségi szintjét az erdők környezetében a következő években rendszeresen monitorozzák majd, így pontos képet kaphatnak arról, hogy a mostani állapothoz képest időről időre mennyit javul a levegő minősége a véderdőknek köszönhetően.

A program része a szemléletformálás is, így például Alsójózsán, a plébánia melletti erdős részen tanösvényt alakítanak ki, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a környezetvédelem fontosságával.

Megtudhatják például, hogy hol találhatók Debrecenben a levegő minőségét mérő állomások, mit mérnek az ott elhelyezett műszerek, és arról is információt kaphatnak, hogy az egyes szennyezőanyagoknak milyen egészségkárosító hatásaik vannak. Az ökomenedzserek ezen kívül rendszeresen tartanak előadásokat, és a lakosság is fordulhat kérdéssel hozzájuk, akár e-mailben is a [email protected] címen.

Takács Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában