sikeres pályázat

2021.11.17. 20:09

Új boltok nyílhatnak a megyében, a régiek is fejlődnek

A települések élhetővé tételében kiemelkedő szerepe van a helyi igényeket kielégítő kisboltoknak.

20210614 Dóc bezár a Coop mini, már csak egy kisbolt marad a településen képen: a működő kisbolt fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: MW-archív

Összesen több mint 1500 kisbolt kapott vissza nem térítendő állami támogatást, százhúsznál is több új nyithat meg, és 1415 már működő üzlet kapott fejlesztési támogatást – mindez a Magyar falu programnak köszönhetően.

Egy pályázó négy különböző tevékenységre nyújthatta be az igényét. Pályázhattak az érintettek például ingatlanvásárlásra, erre maximum ötmillió forintot kaphattak, ingatlanfelújításra, így többek között akadálymentesítésre vagy energetikai korszerűsítésre, amiért maximum 50 millió forint volt a keret, továbbá eszközbeszerzés, valamint munkabér-támogatási igényeket is jelezhettek.

A pályázat szerint akár közösségi térként is funkcionálhatnak az új vagy megújult boltok, valamint egyebek mellett vény nélkül kapható gyógyszereket, friss sajtótermékeket, szerencsejáték-szolgáltatásokat is lehet majd a bennük vásárolni.

Központi szerepük van

Hajdú-Bihar megye sem maradt ki a sorból, számos településen lesz fejlesztés. Egyebek mellett több mint húsz kisbolt újul meg a 4-es választókörzet 15 településén is összesen több mint 410 millió forintból. A települések között szerepel Furta is. Krucsó Antal polgármester lapunk megkeresésére elmondta, hogy a településen több kisbolt működik, de egy helyi vállalkozó nyert 50 millió forintot ebben a pályázatban. A támogatási összeget az érintett további 20 millió forint önerővel egészíti ki, ennek eredményeként pedig egy teljesen új üzlettel szolgálhat majd a lakosságnak. Az eddig saját otthonában kialakított üzlet helyett egy teljesen újat nyithat. Az otthonával szemben lévő telken vásárol ingatlant, ott kezdheti meg vállalkozása fejlesztését.

– A település élhetővé tételének szempontjából alapvető, hogy legyenek kisboltok, amelyek kiszolgálják a lakosságot a mindennapokban. A helyi vállalkozónk most nemcsak nagyobb, átláthatóbb üzletet alakíthat, de a termékskáláját is bővítheti, így még inkább ki tudja majd szolgálni a helyi igényeket. A tervek szerint a bővítés után még egy helyi munkaerőt is alkalmazna. Ezenkívül szívesen vállalná a postai szolgáltatás végzését is – mondta a polgármester.

BBI

Tovább nő

A Magyar falu program 2019-ben indult el. Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos még októberben úgy nyilatkozott, hogy a program indulásakor a rendelkezésre álló forrás 150 milliárd volt, ez a szám a következő esztendőben 200 milliárd forintra emelkedett. Az idei évben meghaladta a 270 milliárdot, de jövőre várhatóan a 300 milliárd forintot is elérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában