közel a rekord

2021.11.19. 21:17

Történelmi csúcs közelében jár a lakáshitelek összértéke

Az idei első fél év végére a 2010-es rekorddal vetekedett a hitelek mértéke.

20210327 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Ingatlanárak, házvásárlás illusztráció Egerben.

Fotó: MW-archív

25 milliárd forint. Hatalmas összeg, ám a lakáshitelek teljes állományát tekintve szinte elenyésző. Az új és használt lakások vásárlására, építésére, felújításra, bővítésre és hitelkiváltásra szóló hitelek összértéke ugyanis az idei első fél év végén elérte a 4259 milliárd forintot, mely a már említett 25 milliárd forinttal marad csak el a 2010-es 4289 milliárdos történelmi rekordtól. A nagymértékű hitelvállalás okairól Balogh Lászlót, az ingatlan.com gazdasági szakértőjét kérdeztük.

Megfelelő körülmények

A hitelek összértékének növekedése a szakember szerint két okra vezethető vissza. – Egyrészt az ingatlanok drágultak, így egyre kevesebb embernek áll rendelkezésére az a pénz, amit zsebből ki tud fizetni a teljes vételárra. Másrészt megnőtt az érdeklődés az új építésű ingatlanok iránt, a gazdasági fejlődés, a jelenlegi jövedelemszintek okán ugyanis sokan javítanának a lakhatási körülményeiken. Ilyen esetekben az új ingatlan nemcsak azért kerül többe, mert nagyobb vagy jobb, hanem azért, mert a drágulás itt is megfigyelhető. Tehát az eladott ingatlanból befolyt összeg eleve nem feltétlenül lenne elegendő az új megvételéhez, és erre jön még rá a lakásdrágulás vagy egy esetleges családbővülés kérdése – emelte ki Balogh László.

Elmondása szerint fontos szempont az is, hogy a 2010-es évek előtt felemás feltételekkel lehetett hitelhez jutni (lásd devizaalapú, ugyanakkor kedvező kamatozású hitelek, az árfolyam kockázatával), most azonban az akkorinál alacsonyabb, forintalapú, akár 10-30 évre fixálható hitelekhez juthatunk.

– Ez a kedvező irány, valamint a gazdasági növekedés megléte hozzájárult a hitelfelvételi kedv növekedéséhez. Sokan azt gondolják, a hitel egy szükséges rossz, és akadnak olyanok is, akik spórolgatva inkább kivárnak a vásárlással. Akik azonban fiatal családosok, gyermeket vállalnak, és szeretnék, hogy azonnal olyan ingatlanba költözhessenek, ahol mindenkinek van saját szobája, azok számára van egy olyan kényelmi, hozzáadott értéke egy új ingatlannak, ami forintban kifejezhetetlen. Ezért inkább hitelfelvételhez folyamodnak – összegezte a gazdasági szakértő. Balogh László lapunknak kifejtette, a történelmi rekord idén szinte biztosan megdől, a növekedés pedig mindaddig folytatódhat, amíg ilyen kedvező gazdasági feltételek lesznek Magyarországon.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában