Hasznos döntés

2021.11.01. 16:56

Tömegközlekedés csak maszkkal: szabálysértésnek nyoma sem volt

November 1-től ismét kötelező maszkot viselni a közösségi közlekedési eszközökön.

Fotó: Kiss Annamarie

A járvány megfékezése érdekében hosszú idő után most újra óvintézkedésekről döntött a kormány. Az egyik ilyen, hogy hétfőtől újra kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön.

Debrecenben annak ellenére is, hogy már hosszú ideje nem volt kötelező a maszkot viselni sehol, a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedésen vagy az utcán is találkozhattunk olyanokkal, akik saját és mások védelmének érdekében viselték az orrot és szájat eltakaró védőeszközt.

Most, hogy bizonyos helyeken ismét mindannyiunkra érvényes a szabály, tettünk egy kört villamossal, hogy megtudjuk, miként fogadták az emberek a határozatot.

Mindenki betartotta

Villamoskörutunk arról tanúskodott, hogy az utasok egytől egyig fegyelemmel betartják a kérést. A közösségi közlekedési eszközre várakozók közül az utcán ugyan szinte senki nem viselte a maszkot, amint a villamos fékezett a megállóban, máris kézhez kapták az eszközöket és már azt szabályosan az arcokra helyezve szálltak fel a járatra.

Fotó: Kiss Annamarie

Szabályosan, amit némileg meglepően tapasztaltunk, hiszen talán mindannyian találkozhattunk a járvány legsúlyosabb időszakaiban is olyanokkal, akik tartva a látszatot feltették ugyan a maszkot, de abból vagy az orruk lógott ki, vagy csak az állak alatt csüngött. Most viszont egyetlen ilyen esettel sem találkoztunk. Idősek, fiatalok egyaránt betartották az intézkedést, sőt, sokan kicsi gyermekükre is feladták a maszkot.

Megkérdezve néhány utast pedig egyértelműen bebizonyosodott számunkra, hogy a nagy ellenkezések ideje – úgy tűnik – lejárt. Volt, aki úgy nyilatkozott, hogy szerinte sokkal hamarabb is lehetett volna már intézkedni, és a maszkhasználatot kötelezővé tenni. Olyan is akadt, aki azt mondta, hogy nagy macera neki a szemüveg miatt viselni, de inkább eltűri a kellemetlenséget, mintsem szabálytalanul tegye fel a védőeszközt.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában