a polgármester válaszol

2021.11.08. 17:44

Nem marad közvilágítás nélkül Újfalu, csak nem a szabadpiacról vesznek hozzá áramot

Jóval kedvezőbbek az egyetemes szolgáltató árai.

Muraközi István | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Vasárnap több hírportál is arról cikkezett, hogy Berettyóújfalu, Kaposvár és Békéscsaba önkormányzata sem tudott áramot venni a jövő évre, úgy elszálltak az energiaárak. Berettyóújfalu esetében a képviselő-testület előterjesztésére hivatkoznak, miszerint eredménytelenül zárult a közvilágítási célú elektromos energia beszerzésére irányuló közbeszerzési eljárás. Ezt már egyenlővé tették azzal, hogy ha nem sikerül szerződni, áram nélkül maradhat a település.

Valójában szó sincs erről, jövőre is lesz közvilágítás Berettyóújfaluban is, csak éppen nem a szabadpiacról veszik az áramot hozzá

– tisztázta a Hajdú-bihari Naplónak Muraközi István polgármester. Az önkormányzatok elektromos energiát az egyetemes szolgáltatótól vagy a szabadpiacról szerezhetik be. Az előbbinél hatósági árszabályozás van, az utóbbi a világpiaci áraktól függően lehet jobb és rosszabb is.

Muraközi István | Fotó: Napló-archív

– 2017-ben mentünk ki először a szabadpiacra, mert akkor majdnem féláron kaptuk a közvilágításhoz szükséges áramot. Akkor az egyetemes szolgáltatói ár körülbelül 20 Ft/kWh volt, a szabadpiacon – versenyeztetés után – 10 Ft/kWh áron kaptuk – tudatta. Az elektromosáram-közbeszerzéseket egy évre szokták megkötni, minden év vége felé megversenyeztetik. Ez történt most is. – A legjobb ajánlat most 49,6 forintra jött ki a jövő év egészére vonatkozóan, ezért eredménytelenné minősítettük ezt a közbeszerzési eljárást. Itt van a csúsztatás a vasárnapi cikkekben, mert mi azt leírtuk az előterjesztésben, hogy amikor erről döntöttünk, azt annak az ismeretében tesszük, hogy ha bejelentem az igényemet az egyetemes szolgáltatóhoz, akkor 2022. január elsejétől ő fogja ellátni a várost a jelenlegi érvényes ár alapján, azaz körülbelül 28 Ft/kWh áron. Ez a 49 forinthoz képest legalább 20 forintos megtakarítás – hangsúlyozta a polgármester

Az egyetemes szolgáltató ára március 31-ig érvényes, ezután változhat, Muraközi István úgy fogalmazott, az első negyedévet így is megnyerte.

Kisebb kockázat

– Az önkormányzatok nemhogy rosszabb helyzetben lennének, mint a gazdasági szereplők – akik csak a szabadpiacról vehetik az áramot –, hanem jobb helyzetben vannak, mert amikor alacsonyabb az áram ára a szabadpiacon, akkor elmehetnek oda, amikor pedig kockázatos a helyzet, visszamehetnek az egyetemes szolgáltatóhoz – összegezte. Az állam tehát lehetővé teszi számukra, hogy szabadon – az árak alakulását figyelembe véve – döntsenek arról, milyen forrásból szerzik be a szükséges elektromos energiát. Berettyóújfaluban körülbelül 500 ezer kWh szükséges évente a közvilágításhoz, az önkormányzat 2022-ra 20 millió forintot célozott meg ennek fedezésére. A közel 50 Ft/kWh árral látszott, hogy ez nem teljesíthető. Az első negyedévben biztosan 28 Ft/kWh áron kapják az áramot, áprilistól ez változhat, ugyanakkor az árat a kormányrendelet határozza meg,

a településvezető szerint sokkal kisebb kockázatot vállalnak azzal, ha a 2022-es évre a közvilágítási célú elektromos áramot az egyetemes szolgáltatótól szerzik be.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában