megyei körkép

2021.11.05. 19:17

Nem csak feldolgozzák, értékesítik is a közmunkában megtermelt javakat

Van, ahol piaci alapon működik majd tovább a közfoglalkoztatásban kialakított üzem.

Fotó: Napló-archív

Növények, zöldségek és gyümölcsök termesztését, állattenyésztést, és még építőipari termékek előállítását is végzik megyénk településeinek közfoglalkoztatásában. A megtermelt javak felhasználása széles körű: intézményi konyhákban, saját üzemekben dolgozzák fel, vagy értékesítik. A községek nevével ellátott tésztákat, élelmiszereket és kézműves termékeket keresik a helyi és környékbeli lakosok. Bár a közfoglalkoztatásnak nem ez volt az elsődleges célja, sok település tudja saját fejlesztésére is hasznosítani a programot.

– Foglalkozunk állattenyésztéssel és növényter­mesztéssel egyaránt. Van 150 birkánk, 36 sertésünk és 400 tojótyúkunk, mely utóbbiak tojásait a tésztaüzemünkben hasznosítjuk, illetve egy részét értékesítjük is – mondta érdeklődésünkre Szőllősi Roland, Pocsaj polgármestere. A településvezetőtől megtudtuk, a fóliasátrakban főleg uborkát, paradicsomot, padlizsánt termesztenek, melyek jelentős részét a savanyítóüzemükben dolgozzák fel.

Értékesítésből az önerő

– Több mint 60 terméket állítunk elő ebben az üzemben. A megyében nekünk van a legkomplexebb közmunkaprogramunk, közel 190 fő dolgozik benne, illetve van kovácsműhelyünk és hideg olajsajtolónk is – emelte ki Szőllősi Roland.

A kovácsműhelyben kapukat, kerítéseket, lámpavasakat gyártanak saját felhasználásra, de készülnek termékek értékesítésre is.

Hatékony és dinamikusan fejlődő a közfoglalkoztatás Bakonszegen is. Itt szintén foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermesztéssel, mezőgazdasági termeléssel, mely utóbbi termékeinek értékesítésével tudják fedezni a program önerőrészét. Gara Péter polgármester a Naplót arról tájékoztatta, az elmúlt évek során több pályázatból tudták az üzem épületét és eszközeit fejleszteni és úgy értékelik, hogy a továbbiakban az egy nonprofit vállalkozás keretében is megállja a helyét.

„Egy hektáron van almáskertünk, negyed hektáron vegyes gyümölcsös. Szabad földi zöldségtermesztést folytatunk fél hektáron, illetve 300 négyzetméternyi intenzív fólia alatt paprikát, uborkát nevelünk.”

Ezekből gyümölcsleveket, lekvárokat, illetve csalamádét, savanyúságokat állítanak elő és értékesítenek. A gyümölcsfeldolgozóban a lakosság számára is szolgáltatnak.

– December 1-től üzleti alapon fog tovább működni a zöldség- és gyümölcsfeldolgozónk három főállású munkavállalóval – emelte ki a településvezető.

Gyógynövényt termesztenek

Több mázsa zöldséget tudtak betakarítani idén Földesen. Ezek egy részét az önkormányzat savanyítóüzemében dolgozzák fel, illetve értékesítik, és az intézményi konyhákban használják fel. Emellett tízezer tő virágot is neveltek.

– Közel száz főt foglalkoztatunk a közmunkaprogram keretében. Van szövőüzemünk, betonüzemünk és asztalosüzemünk is, melyek termékeit elsődlegesen helyben használjuk fel. Utóbbiban most készítjük el a negyedik, egyben utolsó buszmegálló-épületét a községnek – mondta Jeneiné Egri Izabella polgármester.

Keresettek, népszerűek a bojti termékek, az önkormányzat pedig igyekszik minden kitelepülési lehetőséget megragadni. Nemrégiben találkozhattunk standjukkal a debreceni Zamat Fesztiválon és a berettyóújfalui közfoglalkoztatási kiállításon is.

– A legkeresettebbek a száraztésztáink és a fonott kosaraink. 200 tojótyúkunk van, de tartunk 45 birkát és egy lovat is. Ezek mellett termesztünk gyógynövényeket: homoktövist, lándzsás útifüvet és körömvirágot, melyeket értékesítünk. Az ezekből befolyó összegből fedezni tudjuk a program önerőrészét – mondta a Napló megkeresésére Bereginé Szegedi Hajnalka polgármester. A településvezető hozzátette, a közfoglalkoztatásban dolgozók létszáma csökkenő tendenciát mutat, jelenleg 45-en vannak a községben.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában