felkészültek a hóra

2021.11.02. 12:06

Messze még a tél, de már bevetésre készen állnak a hóekék szerte a megyében

Felkészülten várják megyénk települései a telet és a havazást.

20210113 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország A Magyar Közút munkatársai kotorják a havat.

Fotó: MW-archív

Habár az előrejelzések szerint egyelőre híre-hamva sincs a télnek, november van, s jobb félni, mint megijedni. A téli időszak velejárója, hogy egyre csökken a napi átlaghőmérséklet, tartósabban kerül a hőmérő higanyszála nullás érték alá. Megjelenik a hó, a havas eső is, melyek nemcsak megnehezíthetik mindennapi közlekedésünket, de jelentős balesetveszéllyel is járnak.

Megyénk településein tájékozódtunk, milyen eszközökkel, mekkora emberállománnyal és hogyan fogják majd megoldani azt, hogy az utak és járdák minél kevesebb ideig legyenek csúszósak.

Amennyiben nem változik drasztikusan az időjárás, november 15-től indul nálunk a téli ügyeleti rendszer

– mondta megkeresésünkre Nyéki István, a Hajdúszobosz­lói Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Mint kifejtette, az ügyeletben legalább tíz fő úttisztító dolgozik, akik feladata többek között a járdák, gyalogátkelőhelyek, buszmegállók megtisztítása, síkosságmentesítése. A járművek kezelésére további tíz embert osztanak be. – Van két vontatható sószórónk, melyeket a traktorok után kapcsolhatunk. Rendelkezésre áll gépjárműre szerelt sószóró is, amelyen szintén van hóeke. Továbbá van olyan járművünk, amely csak hóekével van felszerelve.

Nagyobb hóesésre pedig be tudunk vetni nyitó hóekéket, ha az utak megnyitására lenne szükség

– sorolta Nyéki István. Elmondása szerint általában só és homok keverékét szórják az utakra, ezekből már most száz tonnát tartanak készleten.

Püspökladányban a téli hóeltakarítást és síkosságmentesítést a Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. az önkormányzat munkatársaival közösen végzi. Elek István ügyvezető megkeresésünkre elmondta:

az utak, terek síkosságmentesítésére már most több tonna útszóró só, a munkálatokra a kézi eszközök mellett három munkagép, köztük két kistraktor is rendelkezésükre áll.

– Erre a feladatra a létszámunk 15 fő, továbbá a gépeken ülő munkatársak. Természetesen hóügyeletet is fogunk tartani, ez időjárástól függően működik – tette hozzá.

Körösszegapátiban az önkormányzat munkatársai veszik fel a harcot a tél viszontagságaival. – Jelenleg kéziszerszámokkal, traktorokkal és tolólapokkal dolgozunk a téli időszakban, illetve a Magyar falu programnak köszönhetően beszerzés alatt van egy sószóró és egy seprűgép is – tájékoztatott érdeklődésünkre Tarsoly Attila polgármester. Hozzátette, ők is fognak hóügyeletet tartani. A takarítási és síkosságmentesítési munkálatokban 20-25 fő vesz majd részt.

Bagamérban is az önkormányzat eszközei és munkatársai felelnek majd a téli időszakban az utak csúszásmentesítéséért. Erdős Tibor polgármester kérdésünkre válaszolva arról számolt be: hótoló eke, sószóró gép, valamint seprűk és hólapátok állnak rendelkezésre.

Gépi eszközeinkkel a nagyobb területeket, utakat takarítjuk majd, míg a járdákkal a közmunkaprogramban részt vevők foglalkoznak

– tájékoztatott a településvezető.

A csúszós, jeges utak fokozottan balesetveszélyesek, ezek takarítása mindenki felelőssége. A megkérdezett településeken az önkormányzatok, megbízott cégek mellett rendelet is szabályozza azt, hogy a lakosok rendben tartsák az ingatlanuk előtti járdaszakaszaikat.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában