olvasói panasz alapján

2021.11.10. 07:00

Méltatlan állapot: bringatároló lett a Petőfi téri „Vasbokor” szoborból

Amióta víz helyett föld van a debreceni Petőfi téri 22 emeletes lakóház melletti medencében, sokan ott dobálják el a szemetüket, és olyanok is vannak, akik a területen lévő szoborhoz kötik a kerékpárjukat.

A problémát egy olvasónk jelezte felénk, aki szerint méltatlan, hogy Váró Márton 1975-ös kompozíciójának, a „Vasbokor” című alkotásnak ilyen körülmények között kell lennie.

A Napló ezek nyomán érdeklődött a debreceni polgármesteri hivataltól arról, hogy van-e lehetőség valamilyen megoldással távol tartani a szobortól azokat, akik biciklitárolónak használják a híres művet. Megkérdeztük azt is, hogy van-e terv, lehetőség az alkotás letakarítására, rendbetételére, valamint a medencéje újbóli feltöltésére?

Ilyen volt, ilyen lett: minapi ottjártunkkor négy kerékpárt láncoltak a Petőfi téri szoborhoz | Fotók: Fortepan / Kriss Géza (1980), Vass Attila

Korróziómentesítés is lesz

Az önkormányzattól kapott válasz szerint a polgármesteri hivatal zöldterületi osztálya szakemberrel megvizsgáltatja a szoborkompozíciót, és amennyiben indokolt, megteszi a szükséges intézkedéseket. – A jövő év tavaszára tervezzük a kompozíció felületkezelését, valamint a korróziómentesítést, az impregnálást, esetleg a nem mozgó alkatrészek javítását. Emellett jelezzük, hogy fedezet megléte esetén a területrendezésen túl kerékpártároló is kihelyezésre kerüljön a közelben – tájékoztatott a hivatal. – A tervezés megvalósítása a feltételek megléte esetén pénzügyi forrás függvényében lehetséges – közölték.

Megtudtuk azt is, hogy a tervek szerint növényeket is ültetnek a területre.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában