Restaurálás és koszerűsítés

2021.11.18. 10:03

Még idén visszanyerheti eredeti pompáját a Megyeháza

Fotó: debrecen.hu

Közel 350 millió forintból újul meg az egyik legszebb magyar szecessziós épület, a debreceni Megyeháza homlokzata. Mint emlékezetes, az épület teljes felújítása 2018 óta három ütemben zajlott emlékeztet közleményében a kormanyhivatal.hu.

Az első két ütemben energetikai korszerűsítés zajlott, továbbá sor került az épület Szent Anna és Vármegyeháza utcai, valamint az udvari homlokzatainak tisztítására, festésére, az épület elektromos hálózatának felújítására, az új tűzjelzőrendszer első ütemű kiépítési munkálataira és a személyfelvonó cseréjére.

A jelenleg folyó harmadik ütem keretében a műemléki védelem alatt álló épület főhomlokzata teljesen megújul, melynek legfontosabb elemeiként sor kerül a Zsolnay pirogránit kerámia díszítmények, szobrok, díszmű bádog elemek és kovácsoltvas elemek restaurálására. Az eredeti, korhű homlokzati megjelenés visszaállítása érdekében előzetesen restaurátorok végeztek felméréseket, restaurálási terv készült, összegyűjtötték a korabeli fotódokumentációkat, valamint örökségvédelmi kutatások folytak. A több mint százéves épület főhomlokzatának felújítási munkálatai Czifrák László építészeti üveg és épületkerámia restaurátor, műemléki szakértő és Virányi Zsolt műemléki szakértő tervei, kutatásai, nyilatkozatai, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály engedélye alapján kezdődhettek el, és az azokban meghatározottak szerint zajlanak.

A felújítás keretében megújulnak a restaurálással érintett Piac utcai homlokzat nyílászárói és díszvilágítása is, valamint az épületbiztonság növelése érdekében új riasztórendszert építenek ki, és bővül a meglévő tűzjelzőrendszer is.

A fejlesztésnek köszönhetően Magyarország egyik legszebb államigazgatási funkciójú székházának, Debrecen egyik legrégebbi és legértékesebb épületének a felújítása valósul meg, mely előreláthatólag december elején fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában