H5N1

2021.11.22. 16:31

Már a szomszéd megyében is felbukkant a madárinfluenza

Egy Békés megyei gazdaságban mutatták ki a H5N1 jelenlétét.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Egy zsombói pecsenyekacsa-állományban és egy újkígyósi tenyészlúd-állományban is madárinfluenzát diagnosztizált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma; mindkét állomány felszámolása folyamatban van.

A Nébih hétfői közleménye szerint Csongrád-Csanád megyében egy zsombói, 17 400 pecsenyekacsából álló állománynál a vágóhídi levágást megelőző mintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusát. Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta, leölésük folyamatban van.

A Békés megyei Újkígyóson egy 8500 tenyészludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást, ennél az állománynál is bebizonyosodott a H5N1 altípus jelenléte.

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, és mindkét állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A múlt héten két Bács-Kiskun megyei gazdaság állatainál igazolta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Másfél héttel ezelőtt egy Baranya megyében elhullottan talált vadmadárból mutatták ki a vírus H5N1 altípusát.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal felhívta a figyelmet, hogy a vonuló vadmadarak miatt a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra, a járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában