Riport

2021.11.20. 15:57

Körülnéztünk, betartják-e a maszkhordás szabályát a debreceniek

Hogyan vélekednek Debrecenben a járókelők a kötelező maszkviselés újbóli elrendeléséről?

Fotó: Kiss Annamarie

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében szombattól visszatért az év első felében már megszokott maszkviselés a zárt helyiségekben. Eszerint november 20-tól el kell takarni az orrot és a szájat többek közt a boltokban, a plázákban, a kormányablakokban, a múzeumokban, a mozikban és a színházakban is. Ennek okán utánajártunk, hogy Debrecenben mennyire tartják be a korlátozó intézkedések szabályait. Körülnéztünk a belvárosban, bejártunk több boltot, gyógyszertárat, és örömmel láttuk: a fiatalok és idősek egyaránt megfogadták az intő szavakat és betartják a legújabb szabályokat. Lapunknak nyilatkozott Herceg Mariann gyógyszertári dolgozó, aki úgy látja, a vásárlók már hetek óta jobban odafigyelnek magukra és egymásra. – A legtöbb vevő a saját egészsége érdekében visel maszkot, és nem azért, mert az kötelező. Egyre többen érdeklődnek gumikesztyű és kézfertőtlenítők iránt, ami azt jelenti, komolyan veszik a koronavírus negyedik hullámát – fogalmazott a Napló érdeklődésére.

Fotó: Kiss Annamarie

Védekeznünk kell!

Mint tudjuk, csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely, hogy zárt térben szombattól ismét kötelező lesz a maszkviselés Magyarországon. A tájékoztatót követően persze azonnal elkezdődtek a találgatások, hogy pontosan hol kell felvenni a szájmaszkot, illetve egyes rendezvényeken kiknek nem kötelező (például sportrendezvényeken a versenyzőknek). Ebből kifolyólag arra következtettünk, hogy nem lesz mindenkinek egyértelmű az új szabályozás, azonban pont az ellenkezőjét érzékeltük szombaton.

Az elmúlt közel két évben szinte az életünk részévé vált a szájmaszk. Nyáron valamelyest fellélegezhettünk, azonban nagyon úgy néz ki, ismét együtt kell vele élnünk – ami úgy tűnik, nem is megy nekünk olyan nehezen. A Csapó utcán és a Kossuth téren sétálgatva azt tapasztaltuk, a gyalogosok nem vonják kétségbe a járvány súlyát. Az üzletek előtt betartják a távolságot, és nem csak közvetlenül a boltba lépés előtt takarják el orrukat, szájukat. Egy debreceni használtruha-üzlet eladója, Ibolya kérdésünkre elmondta, a vevők körülbelül 60 százaléka a szigorítás előtt maszkban kereste fel a butikot.

„Az emberek ma már sokkal óvatosabbak, mint a vírus berobbanásakor. Ma már nem kell felhívni a figyelmüket a távolságtartásra és a kézfertőtlenítésre.”

– Sok idősebb vásárlónk is van, akik többsége már a harmadik oltást is felvette. Mondhatni nem bíznak semmit a véletlenre, nagyon jól tudják, hogy a szigorítások értük vannak, ezért nem is ellenkeznek. Nyilvánvalóan egyikünk sem örül az újabb hullámnak. De el kell fogadnunk, ami most zajlik (óvintézkedések) és megtenni mindent annak érdekében, hogy mihamarabb megfékezzük a járványt – hangsúlyozta.

Fotó: Kiss Annamarie

Szabályok betartása

Ahogyan az egész országban, úgy Debrecenben is dübörög most a vásárlási láz, ami leginkább a Black Friday-nek köszönhető. A leárazások többeket arra késztettek, hogy nyakukba vegyék a várost és felkutassák a legkedvezőbb ajánlatokat. Holczer Péter és kedvese, Kovács Anikó szeretik a karácsonyi ajándékokat már jóval az ünnepek előtt beszerezni. Többnyire azért, hogy elkerüljék a tömeget. Habár most a napokban sincsenek kevesen a plázákban, ők úgy vélik, még mindig jobb most beszerezni a meglepetéseket, mint az utolsó napokban. – Nagyon odafigyelünk magunkra, mi már körülbelül egy hónapja maszkot viselünk. Ugyanis biztosak vagyunk benne, hogy az oltás mellett ez adja a legnagyobb védelmet a koronavírus ellen. Mindemellett köztudott, hogy a viselése mások védelme érdekében is javasolt, ami számunkra mérhetetlenül fontos. Mindkettőnknek idősek a szüleink, tehát semmiképpen nem szeretnénk őket megfertőzni, ezért betartunk mindent szabályt – jegyezte meg Holczer Péter.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában