fotókkal

2021.11.12. 15:13

Korszerű laborokkal segítik a debreceni idegennyelv-oktatást

Nyelvi labor átadásával zárult egy hároméves, idegennyelv-ismeretet fejlesztését célzó projekt a Debreceni Szakképzési Centrumban (DSZC).

Fotó: Kiss Annamarie

A DSZC Burgundia utcai épületében tartott péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Szilágyi Sándor főigazgató foglalta össze a projektet.

– A 2018-ban induló pályázat célja az volt, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum tizenegy iskolájában tanuló diákok a lehető legkorszerűbb nyelvi képzést kaphassák meg. A program főként azokra a 15 és 25 év közötti diákokra koncentrált, akik alacsony nyelvismerettel rendelkeztek. Emellett oktatói képzésekre is hangsúlyt fektettünk, így tanáraink is a lehető leghatékonyabban tudták elsajátítani a modern digitális oktatást – mondta Szilágyi Sándor. A DSZC főigazgatója hozzátette,

a diákok nem csak angol és német nyelvtudást szerezhettek, a képzéseken angol szakmai nyelvet is tanítottak műszaki területen.

Alapelvárás az angol

– Az idegennyelv-ismeret szempontjából Magyarország sajnálatosan évek óta az utolsók között áll európai szinten. Ebben szerepe van annak, hogy a magyar nyelv különleges, és nem hasonlítható semmilyen más nyelvhez. Ennek ellenére Debrecen országos viszonylatban jól áll a nyelvoktatás terén. Általános- és középiskolai szinten csak az állami fenntartású intézményeknél 4500 diák tanul emelt szinten idegen nyelvet a városban. A Debreceni Egyetemen pedig 25 ezer hallgatónak van valamilyen szintű nyelvismerete – mondta dr. Barcsa Lajos.

Az alpolgármester szerint ezek a kiemelkedő adatok a befektetési tárgyalásokon is fontos szempontok. Ugyanis azon külföldi cégek számára, amelyek Debrecenben terveznek telephelyet létesíteni, az idegen nyelv ismerete alapszintű kívánalom. Barcsa Lajos úgy látja, azoknak a fiataloknak, akik nemzetközi vállalatnál terveznek elhelyezkedni, fel kell készülniük arra, hogy az angol nyelvismeret ezeknél a cégeknél alapelvárás. Ezen felül pedig további előnyt jelenthet, ha valaki harmadik nyelvet is beszél.

Három új labort adtak át

A program eredményeit Horváth-Zelei Attila, a DSZC pályázati-projektvezetője vázolta fel.

– A három tanévben összesen 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást használtunk fel. Ez 104 csoportban 1205 fő képzését tette lehetővé, ebből 1160-an sikeres vizsgát tettek. A képzések többsége 120, az emelt szintűek 240 órások voltak. A tankönyvek és tanfüzetek mellett a diákok írószercsomagot is kaptak, illetve egy online program segítségével azokban az időkben is hozzáférhettek a tananyaghoz, amikor a személyes oktatás nem volt lehetséges. Továbbá a pályázatnak köszönhetően 116, idegennyelvet oktató pedagógusnak tudtunk módszertani továbbképzést nyújtani – foglalta össze.

A projektvezető elmondta, a pályázati összeg lehetővé tette, hogy a szakképzési centrum három nyelvi labort alakítson ki Debrecenben.

A Baross Gábor-szakkollégium mellett a Péchy Mihály Építőipari Technikum és a DSZC Burgundia utcai telephelye kapott idegennyelv-oktatására alkalmas digitális tantermet. Valamennyi labort bútorzattal, számítógépekkel, szoftverekkel láttak el, mindegyikük 15 főt képes befogadni.

A sajtótájékoztató után Barcsa Lajos és Horváth-Zelei Attila ünnepélyes szalagátvágás kíséretében adta át a nyelvi labort. Az avatás jelképes volt, a tanterem ugyanis az esemény idején is használatban volt.

Külön érdekességként megtudtuk, hogy a Burgundia utcai épület, amely régen a Beregszászinak adott helyet, több középiskola társintézményeként működik. Virágné Széll Márta, az intézmény vezetője elmondta, a telephely a Brassai Sámuel Műszaki Technikum mellett a Bethlen Gábor több osztályának is helyt ad, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium a tornatermet bérli, a Mechwart András Gépipari Technikumnak pedig jelentős informatikai parkja van jelen az épületben. Érdeklődésünkre hozzátette, az említett iskolák helyhiány miatt csoportosították ide az osztályaikat, főként az érettségi utáni képzéseken résztvevő diákok tanulhatnak az intézményben.

Hajnal László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában