35-en lakhatnak benne

2021.11.10. 16:16

Korszerű idősotthont adtak át Komádiban

Az új hely nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, egészségesebb időskort biztosít.

Fotó: KD

Több mint 700 négyzetméter alapterületű idősotthont adtak át szerda délelőtt Komádiban. A 35 férőhelyes épületbe 25 idős ellátott két telephelyről költözik át, ezen két létesítmény korszerűsítésére az önkormányzat már évtizedek óta kereste a megoldást, végül egy korszerű otthon felépítésére nyílt lehetőségük.

Az átadóünnepségen Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, az idősek otthona több mint 200 millió forintból valósult meg, az önkormányzat ehhez az összeghez mintegy 30 millió forinttal járult hozzá. – A negyedik Orbán-kormányról elmondható, hogy családbarát kormány, a fiatalok támogatása példaértékű, ahogyan az idősekről való gondoskodása is – hangsúlyozta a képviselő.

Fotó: KD

Emlékeztetett, novemberben háromszor fog csengetni a postás, hiszen jön a nyugdíj, a nyugdíj-kiegészítés és a nyugdíjprémium is. – Az utóbbi igen becsületes összeg, eredetileg nyugdíjarányosan lett volna elosztva, de 435 ezer nyugdíjas polgártársunk rosszabbul járt volna, pontosan ezen a vidéken is, ahol TSZ-nyugdíjasok vannak – mondta. Vitányi István úgy fogalmazott, gondoskodni kell azokról is, akik egyedül maradtak. – Itt, Komádiban felépült ez a gyönyörű, 35 férőhelyes idősek otthona. Aki egy ilyen otthonba bekerül, fokozottabb gondoskodást igényel, mert bármennyire modern az épület, bármennyire jók a dolgozók, a családot semmi sem tudja pótolni – húzta alá. Hangsúlyozta,

az idősek megérdemlik a figyelmet és gondoskodást, hiszen ahhoz, hogy most a fiataloknak ennyit tudnak nyújtani, ahhoz az ő áldozatos, több évtizedes munkájuk is kellett.

Tóth Ferenc polgármester többek között arról beszélt, a fiatalokat a munkahelyek és a nagyvárosok elszippantották sok településről, emiatt azok az elöregedés útjára léptek. Emellett mivel folyamatosan nő az átlagéletkor, nagy szükség van az idősotthonokra, hiszen a távol élő család már nem tudja ellátni a szülőket, nagyszülőket. – Városunkban két telephelyen működött az időseket ellátó otthon, az egyik épület korábban óvodaként, a másik szülőotthonként funkcionált. Egyik sem felel már meg a 21. század követelményeinek. Ezt látva a város vezetése már közel két évtizede kereste a lehetőséget a két épület kiváltására, gazdaságos üzemeltetésére és a legfontosabb: az ott élők körülményeinek javítására – tudatta. A polgármester felidézte, tervek születtek a felújításról és bővítésről, különböző pályázatok nyújtotta lehetőségeket figyelembe véve mindent megpróbáltak. Végül 2019-ben született meg az önkormányzat részéről a döntés, hogy a korábban vásárolt három telket összevonva épüljön fel egy új otthon, a beruházásra kormányzati támogatást kaptak. – Az építkezés 2020-ban kezdődött, a pandémia ellenére is megépült ez év májusára, az azt követő időszak az udvar szépítéséről, az engedélyek beszerzéséről szólt – ismertette. Mivel minden előírást tudtak teljesíteni, ezért a költözésnek, az új és régi lakók érkezésének nincs semmilyen akadálya. Tóth Ferenc úgy fogalmazott,

otthonos, barátságos, az idősek korának, igényeinek megfelelő otthon épült, ami jól lakható, és minőségi javulást jelent a korábbi telephelyekhez képest.

Gyengéné Tusz Enikő intézményvezetőtől megtudtuk, 16 lakószoba van az épületben, az egyik szárnyon nyolc kétágyas és három háromágyas, a másikon pedig öt kétágyas szoba található, az utóbbiak külön fürdőszobával rendelkeznek. Az épületben többek között foglalkoztató, társalgó, látogatószoba, orvosi és betegszoba is található. Úgy véli, minden biztosított az idősek ellátásához és a kényelméhez.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában