eltűnnek a kátyúk

2021.11.27. 15:33

Kora tavasszal kezdődik a munka a Hosszúpályiba vezető úton, egymilliárd forint van rá

Csaknem nyolc kilométer hosszan kap új aszfaltot a Debrecen és Hosszúpályi közötti útszakasz.

20211124 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Hosszúpályi út illusztráció.

Fotó: Kiss Annamarie

Nagy forgalmat bonyolít le a 4808-as számú út, melynek a Hosszúpályi és Debrecen közötti szakasza igencsak megérett már a felújításra. A mintegy 13 kilométeres útszakaszon két évvel ezelőtt három kilométer hosszan újult meg az aszfalt, azonban maradt bőven kátyúkkal tarkított rész. Évekkel ezelőtt még aláírásgyűjtést is indítottak a rekonstrukció érdekében Hosszúpályi lakosai, azonban nem csak ők használják ezt az útszakaszt, a Monostorpályi, Pocsaj és Esztár irányából érkezők is erre közlekednek a megyeszékhelyre.

Vitányi István országgyűlési képviselő arról tájékoztatta lapunkat, most végre teljesül az ott lakók vágya, bruttó egymilliárd forintból 7,7 kilométer hosszan megújul az út.

– Jelenleg folyik a közbeszerzési eljárás második fordulója, úgy néz ki, hogy kora tavasszal el fog kezdődni a felújítás, általában 90 napja van a kivitelezőnek a munka elvégzésére. A beruházás várható költsége bruttó egymilliárd forint, ez az összeg rendelkezésre áll, a beruházás meg fog valósulni állami forrásból – húzta alá.

Fotó: Kiss Annamarie

Mint azt Vitányi István felidézte, két évvel ezelőtt egy három kilométeres szakaszt már teljesen felújítottak, most mintegy 7,7 kilométeren lesz a tényleges beavatkozás. Marad a 2x1 sáv, továbbá az útszakaszon található buszmegállók mindegyike megújul.

Aláírásokat gyűjtöttek

– Ezen a tervezett szakaszon 14 buszmegálló található, ezeknek felújítását, szabványosítását és kiépítését is tartalmazza a tervdokumentáció. A tervezett buszmegállók mindegyike öblös kialakítású, másfél méter szélességű peronnal fog rendelkezni. A kiépítetlen útcsatlakozás sárrázóig történő kiépítését is beterveztük a felújítással érintett szakaszon, az ároknál az érintett szelvények közt található fák, bozótok, cserjék irtása szintén meg fog történni, továbbá a feliszaposodott árkok profilozását is előirányozza a terv – sorolta a képviselő.

Vitányi István azt is elmondta, hogy a 4808-as út ezen szakaszán két híd is található, a Kondorosi-éren és a Kati-patakon átívelő hidak, ezek is megújulnak.

Fotó: Kiss Annamarie

– Jelenleg folyik a közbeszerzési eljárás második fordulója, úgy néz ki, hogy kora tavasszal el fog kezdődni a felújítás. Általában 90 napja van a kivitelezőnek a munka elvégzéséhez.

A beruházás várható költsége bruttó 1 milliárd forint, ez az összeg rendelkezésre áll, a beruházás meg fog valósulni állami forrásból

– húzta alá a képviselő. Vitányi István úgy véli, a korábbi felújításokat és a mostanit is figyelembe véve, hosszú ideig biztosított lesz a jó minőségű közlekedés ezen a vonalon.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában