válaszol az önkormányzat

2021.11.11. 11:30

Ki gyűjtse össze a Debrecenben lehullott faleveleket?

Idén ősszel is elérhetőek a lombgyűjtő zsákok a lakosság számára.

Péter Szabolcs

20211103 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Őszi zsáner képek.

Fotó: Napló-archív

Városszerte szállingóznak a levelek a fákról, és míg frissen lehullva esztétikailag csodálatos, természetes színkompozíciókat hoznak létre, letaposva, eső áztatva csúszós, nyálkás, egyben balesetveszélyes elemei az utcaképnek.

Az ősz beköszöntével a Hajdú-bihari Napló utánajárt, Debrecenben kinek a feladata az összegyűjtésük: a városé vagy a lakóké?

Munkaterülettől függ

Kérdéseinkkel az önkormányzathoz fordultunk. Válaszukban azt írták, a közterületi parkokban, lakótelepeken, díszburkolattal ellátott helyszíneken, illetve a főbb közlekedési útvonalakon, csomópontokban a lehulló falevelek összegyűjtését ők maguk végzik városszerte a parkfenntartási-köztisztasági feladatokkal megbízott vállalkozók bevonásával. A kiemelt szegéllyel rendelkező utak seprését a közösségi közlekedéssel érintett, valamint főbb gyűjtőútvonalakon szintén az önkormányzat végezteti ütemterv alapján, a másodrendű és kertvárosi utak takarításáért pedig szükség szerint a Dekert Kft. felelős.

Ugyanakkor kiemelték, fontos megemlíteni, hogy Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a közterületek tisztán tartásáról és a zöldterületek védelméről szóló rendelete alapján az ingatlanok tulajdonosainak is vannak köztisztasági kötelezettségeik.

Tulajdonosi kötelesség

A rendelet szerint az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanával közvetlenül érintkező közterületet tisztán tartani: az ingatlan és az úttest ingatlan felőli külső széle közötti közterületi sávról – úttest hiányában a járdáról – a szennyeződést, a hulladékot, a lehullott falevelet, virágot, termést összegyűjteni és eltávolítani. Valamint a nyílt csapadékvíz-elvezető árokból a víz zavartalan lefolyását akadályozó hulladékot és más anyagokat eltávolítani.

Ezenfelül köteles a zöldterületet és a növényzetet rendszeresen nyírni, a gyomnövényeket eltávolítani.

Az önkormányzat válaszában hangsúlyozta, hogy az ingatlantulajdonosoknak nemcsak kötelezettségük, hanem érdekük is, hogy rendezett, tiszta környezetet teremtsenek maguk körül. Továbbá egyéni felelősségük, hogy a balesetveszélyes helyzeteket elkerüljék (például sok esetben gondot okoz a lefagyott, csúszós lombbal teli járda).

Segítséget nyújtanak

A város minden ősszel biztosít a fenntarthatóság jegyében lombgyűjtő zsákokat Debrecen lakossága részére az egyéni önkormányzati képviselők közreműködésével. Természetesen az összegyűjtött falevelek egy része komposztálható is. A debreceni lakosok a felhalmozódott zöldhulladékot ezenkívül a Vértesi u. 9/b alatti Regionális Hulladékkezelő Telepen is díjmentesen helyezhetik el. A beszállítás személygépjárművel, utánfutóval vagy 3,5 tonnánál kisebb teherautóval lehetséges. Külön kiemelték azonban, hogy bármilyen hulladék – így a zöldhulladék – égetése egész Debrecen területén tilos és szabályszegésnek minősül.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában