Szilva, barack, mogyoró

2021.11.19. 08:00

Két hektáron szeretnének Sárándon gyümölcsöt termeszteni

Újabb fejezetéhez érkezett a sárándi gyümölcstermelés.

Falufejleszések és közmunka Sárándon

Fotó: Napló-archív

A napokban több száz gyümölcsfa elültetésébe kezdett a sárándi önkormányzat, a község vezetősége szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni ezek terméseinek felhasználására és értékesítésére.

– Korábban kukoricát, lucernát termesztettünk, azonban szeretnénk a gyümölcstermesztésre átállni. Azt tapasztaljuk, erre nagyobb a kereslet, így a megtermelt gyümölcsökből aszalt termékeket állítanánk elő, a többit pedig értékesítenénk – mondta megkeresésünkre Dézsi András polgármester. Mint arról korábban beszámoltunk, Sárándon a gyümölcstermesztés fejlesztésére kívánják helyezni a hangsúlyt a település vezetői. Ennek egyik mérföldköve volt nemrég, hogy fóliasátrakban kezdtek el epret ter­meszteni. Most újabb fejezetéhez érkezett a gyümölcsprojekt: egy helyi lakos felajánlásának köszönhetően a napokban megkezdődött 200 szilvafa, 200 barackfa és 70 mogyorófa ültetése a község termőföldjén.

Fotó: Napló-archív

– Összesen két hektáron tervezünk majd termelni. Korábbi évek telepítéséből már van a gyümölcsösünk egy részében málna- és ribizliföld is – részletezte kérdésünkre a polgármester. Hozzátette, saját feldolgozóüzemmel nem rendelkeznek, jelenleg nem is terveznek kialakítani. – Nekünk gyümölcsünk van, más településnek pedig feldolgozóüzeme. Ezáltal nagyon jó kapcsolatot ki tudunk alakítani egymással. Szeptemberben már érkezett érdeklődés arra, hogy a jövő évi egész termést felvásárolnák – emelte ki a településvezető. Szavai szerint az értékesítésben gondolkodnak a lakossági „szedd magad” akción is.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában