Oktatás

2021.11.17. 12:56

Képző központot hoznak létre Debrecenben

Kétszázötvenmillió forintból átalakítják, korszerűsítik és modern gépekkel szerelik fel a DSZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum Gáborjáni Szabó Kálmán utcai telephelyét.

Fotó: Kiss Annamarie

Ágazati képző központot hoz létre a Debreceni Szakképzési Centrum azzal a céllal, hogy támogassa azokat a kis- és középvállalkozásokat, melyeknek nincsenek meg az infrastrukturális feltételeik a duális képzésben való részvételre. Első ütemben mintegy 250 millió forintból átalakítják, korszerűsítik és modern gépekkel szerelik fel a DSZC Gáborjáni Szabó Kálmán utca 4. szám alatti telephelyét – mondta el Tirpák Zsolt kancellár szerdán sajtótájékoztatón.

A központ a specializált gép- és járműgyártás területén működik majd, kezdetben öt debreceni cég részvételével.

Tirpák Zsolt (Fotó: Kiss Annamarie)

– A szakképzésben, így a Debreceni Szakképzési Centrumnál is nagyon fontos, hogy a diákok használható tudáshoz jussanak, ezért lehetőleg üzemi környezetben, duális partnernél végezzék a szakmai gyakorlatot, vagy akár a szakképzés teljes területét. Ugyanakkor az oktatásnak vannak személyi és tárgyi feltételei, amiket egy nagyvállalat könnyen teljesíthet, a kis- és középvállalkozások azonban gyakran csak egy-egy szegmensét tudják nyújtani, miközben nekik is szükségük van szakemberekre. Az ő szakmai támogatásuk erősítésére jönnek létre az ágazati képző központok, melyek révén a kkv-k együtt tudják teljesíteni a szakmai képzéshez szükséges feltételeket – mutatott rá Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja szerdán sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a DSZC pályázott, és mintegy 250 millió forint, 100 százalékos intenzitású, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatással ágazati képző központot hoz létre a specializált gép- és járműgyártás területén. Ez egy infrastrukturális és szakmai fejlesztés a DSZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum Gáborjáni Szabó Kálmán utcai telephelyén.

Horváth-Zelei Attila (Fotó: Kiss Annamarie)

A részletekről Horváth-Zelei Attila projektmenedzser, pályázati-projekt osztályvezető számolt be. Szavai szerint az említett ingatlanon álló – korszerűsítésre megérett – épületet átalakítják, modernizálják, alkalmassá teszik arra, hogy tudja fogadni, működtetni a szükséges eszközöket. Négy tanműhelyt hoznak létre: gépészeti alapozó, gépi forgácsoló műhelyt, gyártási folyamat szimulációs labort és mechanikai mérőlabort. Az eszközfejlesztés keretében többek közt esztergagépet és három tengelyes marógépet vásárolnak. 2022. október 31-ig kell a munkálatokat befejezni. – Az ágazati képzés tevékenységet támogató képzések is megvalósulnak közel száz fő részvételével, akik a saját oktatóink, a központban tevékenykedő oktatók, valamint partnereink munkavállalói és bizonyos tanulóink is – sorolta a projektmenedzser.

Elhangzott: első körben öt kkv csatlakozik az ágazati képző központhoz, de a program nyitott, remélhetőleg később 10-15 partner lesz majd. Továbbá, a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai telephelyet most átalakítják, de egy későbbi ütemben bővítésre is sor kerülhet, erre már megvannak a tervek.

SzT

A borítóképen: Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában