fotókkal

2021.11.11. 17:34

Folytatódik Debrecen „zöldítése”: bővítenék a sétálóövezetet, de lesz fásítás is

Az erdősítési program és a város fenntarthatóságát célzó fejlesztések szerepelnek a város tervében.

Fotó: Kiss Annamarie

– A Libakerti lakótelep, a Vénkert, a Sóház és a Sestakert parkosítása elkészült. Folyamatban van a Tócövölgy és az Újkert fejlesztése, és rövidesen megkezdődik a Tócóskerti Zöld Város program is – foglalta össze Papp László polgármester Debrecen jövőbeli fejlesztési terveit ismertetve csütörtökön délután a Nagyerdőn megtartott sajtótájékoztatón.

A zöldterületek megújítása mellett kiemelte a város fásítási programját. Jövő év tavaszára 5 ezer 639 fát és 40 ezer facsemetét ültetnek el Debrecenben. Ha a tervezett 10 ezer fa ültetése befejeződik, 32 hektárnyi terület lesz árnyékosítva.

A belváros forgalommentesítése

A polgármester szerint meglepő módon a város fenntarthatóságának fontos eleme a közlekedésfejlesztés is. Kitért a Bethlen utcai beruházást érő kritikára, miszerint az útszélesítés zöldterületet is érint.

– A városfejlesztési politikánk nem véletlenszerű, hanem részei egymásra épülnek. A Bethlen utca és az Egyetem sugárút fejlesztése a városi körútrendszer hatékony működését szolgálja. Ez a szakasz metszi a kis- és a nagykörutat, ahová az egyre növekvő forgalmat hatékonyan be tudja csatlakoztatni.

Ha a kiskörút harmadik, befejező szakasza elkészül, megkezdődhet a szűk belvárost körülvevő körgyűrűn belüli forgalom csillapítása, helyenként teljes kizárása. A belvárosi forgalomcsökkentés következő üteme, hogy a Piac utca Kossuth és Szent Anna utca közötti szakasza beépüljön a belvárosi sétálóövezetbe. Ezt az Erzsébet utcáig tartó szakasz forgalommentesítése követi

– vetítette előre.

A víz és a nap ereje

Papp László természetvédelmi szempontból legnagyobb eredménynek a Civaqua-programot nevezte. – Természetes folyóvízzel nem rendelkező városunk két éven belül össze lesz kötve a Keleti-főcsatornával. Ez megóvja a debreceni Nagyerdőt a teljes kiszáradástól, helyreállítja a Fancsikai-tavak állapotát, és egy új lehetőséget is nyit. A Tócóvölgy következő fejlesztési ütemében ugyanis egy több tízezer négyzetméteres park is benne van, ahol a víz is szerepet fog játszani. Debrecen fenntarthatósági karakterét erősíti a repülőtér déli oldalán létrehozandó napelempark. Az 52 hektáros területen épülő naperőmű kapacitása évente 33 ezer tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Jövő év elejétől lecserélődik az elöregedett buszállomány is, kiegészülve 12 környezetkímélő, teljes mértékben elektromos meghajtású autóbusszal – mondta a polgármester.

Balázs Ákos alpolgármester hozzátette, az erdősítésnek nem csak a zöldterület növelése a célja. – A véderdők telepítése kiemelten fontos szerepet játszik a légszennyezés csökkentésében. Főként a város azon oldalán, ahonnan a szántóföld felől érkező porszennyezés rontja a levegő minőségét.

Ennek megvalósítására még ebben az évben kiírjuk a közbeszerzési eljárást, így az erdősítés tavasszal megtörténhet.

Ez 20 ezer facsemete elültetését jelenti, ami érinti a Vértessy-kúria melletti területet, a Vincellér utcán az áruházak mögötti szakaszt, a Tócövölgy mögötti és a Vezér utca végén található területet – mondta Balázs Ákos.

Az alpolgármester bejelentett egy kezdeményezést is: tavasztól Debrecen polgárai örökbe fogadhatnak egy-egy fát. Ehhez a város biztosítja magát a facsemetét, egy öntözőzsákot és egy telefonos alkalmazást, ami a fa szakszerű gondozását koordinálja.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában