olvasói levél

2021.11.11. 19:41

Emlékeit érdeklődéssel hallgattuk

Kármán Sándor sokoldalú zenész, szervező, múzeumigazgató | Fotó: Tóth Pál-archív

Fotó: Picasa

Szeptember 29-én egy nyugdíjas társasággal, Debrecenből Tóth Pál vezetésével Ceglédre kirándultunk vonattal. Négy program volt meghirdetve: a Sportmúzeum kiemelkedő gyűjteményének megtekintése, a református nagytemplom, a Kossuth Múzeum meglátogatása és egy általunk addig nem ismert Dob Múzeum felkeresése. Mély megrendüléssel értesültünk, hogy az egy hónapja egy nyugdíjas debreceni csoport által Cegléden megismert Kármán Sándor október 30-án elhunyt. Fesztiválszervező, dobos, a Magyar Jazz Szövetség oszlopos tagja, a hazai dobos társadalom egyik alapembere volt. A világon egyedülálló ceglédi Dobmúzeum tulajdonos igazgatójaként harminc éven át gyarapította a gyűjteményt. Életművéért nemrégiben a Magyar Jazz Szövetség Pernye András-díját vehette át.

Kármán Sándor sokoldalú zenész, szervező, múzeumigazgató | Fotó: Tóth Pál-archív

A Szabadság téren lévő Dob Múzeumban Kármán Sándor (szeptember 29-én) fogadott bennünket, ahol saját hangszereit, dobokat, komplett dobfelszereléseket, és ezekkel kapcsolatos eszközök tucatjait csodáltuk meg. A példátlan gyűjtemény a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene ütőhangszereinek fejlődését mutatja be 1900-tól napjainkig. Saját garázsában indult a gyűjtemény, majd az önkormányzat is befogadta ezt a rendkívül gazdag anyagot, amelyhez ez a tér is kicsi volt, csak töredékét lehetett kiállítani.

A debreceni csoport érdeklődéssel hallgatta előadását | Fotó: Tóth Pál-archív

A hangszerek látványa, a lenyűgöző történetek, hírességekkel való találkozások emlékeit érdeklődéssel hallgattuk és csodáltuk. Kármán Sándor egy órát meghaladó, élvezetes vezetése, és a végén a dobkoncert mindenkit lenyűgözött. Életre szóló élményt jelentett számunkra. A zenei világban, és főleg Amerikában jól ismert zenészektől, ajándékozás révén, vagy vásárlások által megszerzett rendkívül értékes hangszereket láthattunk, melyeket világhírű zenészek szólaltattak meg évtizedeken keresztül. Ezt kár lett volna kihagyni, mondogattuk szinte valamennyien egymásnak, még a vonaton is.

A gyűjtő közel száz dobfelszereléssel büszkélkedhetett a világ minden részéből. Kármán Sándor ismerte a dobkészítés, -javítás fogásait, és 21 magyar dobkészítő hagyatékát és aprólékos munkáját is nyomon követte. További évekre szóló terveit sajnos meghiúsítja váratlan halála.

Seress István, Debrecen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában