Debrecenben ülésezett az NPK

2021.11.11. 17:58

Egyre kevésbé vonzó a pedagógus-életpálya

Több mint kétszáz pedagógus részvételével tartott kihelyezett ülést a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) Országos Elnöksége a Megyeházán csütörtökön.

Fotó: Molnár Péter

A zárt plenáris ülést megelőző sajtótájékoztatón számolt be a vezetőség arról, melyek azok a kérdések, amelyek leginkább foglalkoztatják a pedagógustársadalmat.

Szabó Gyula elnökségi tag bevezetőjében hangsúlyozta, azok a szakmai szervezetek, amelyek nemcsak Budapest-központúak, hanem Magyarország teljes területére fókuszálnak, azok a teljes nemzeti ügyet vállalják fel, ilyen a Nemzeti Pedagógus Kar is.

Horváth Péter, az NPK elnöke tudatta, az egri küldöttgyűlésen a szekciók részéről elhangzott felvetésekről számolnak be Debrecenben. – Általános felvetés volt a szekciókban az, hogy a pedagógus-életpálya megrekedt, csinálni kell valamit, mert olyan pedagógushiány alakulhat ki a következő években, amelyet nehezen tudna kezelni a rendszer – mondta. Leszögezte, ez főként a bérezés miatt van, a 2013-as felzárkózás megrekedt, sőt visszaesett.

Fotó: Molnár Péter

A felmerülő kérdések kapcsán az elnök arról beszélt, jól megfigyelhető, hogy időről időre olyan nehéz helyzetbe kerül a pedagógustársadalom, amikor már kénytelenek lépni. Hangsúlyozta, ha nem lesz bérrendezés, annak következményei lesznek.

Egyre kevesebb olyan középiskolás van, aki egyáltalán fontolgatja, hogy pedagóguspályára menjen, bár a jelentkezések száma szépnek mondható, és sokakat vesznek fel, de ezek nagy része nem első körös jelentkező. A képzés során és után hatalmas a lemorzsolódás

– tudatta. Mint mondta, ijesztőek a számok, a következő időszakban évente körülbelül hatezer pedagógus megy nyugdíjba, és a tapasztalat az, hogy évente csak mintegy kétezer olyan pedagógusjelölt van, aki fog is tanítani. – Arra lenne szükség, hogy a pedagógusbérek valamiféle társadalmi sztenderdhez kötődjenek – húzta alá.

Iszák Tibor, az NPK alelnöke hozzátette, nagy probléma, hogy ekkora különbségek vannak akár pedagógusok és pedagógusok között is. – Más a bér egy magániskolában, egy egyháziban és egy állami intézményekben, de azt gondolom, nagyon sok pedagógus még mindig nem a pénz miatt tanít. Bízok abban, hogy a döntéshozók ezt rövid időn belül látni fogják – mondta.

Szabó Gyula kiegészítette azzal, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése valószínűsíthetően a közalkalmazotti bértáblánál torlódást fog okozni.

A pedagógushiány differenciált az országban, van, ahol már ég a ház, van, ahol még nyugalmi állapot van. A debreceni tankerület 100 százalékos szakos ellátottsággal rendelkezik

– tudatta az elnökségi tag.

Fotó: Molnár Péter

A koronavírus elleni védőoltás kötelezővé tétele tetőzi-e majd a pedagógushiányt? – kérdezte a Napló a jelenlévőket. – Azt gondolom, jelen pillanatban a legnagyobb prioritás az oktatásban, hogy biztonságos körülmények között, minél tovább jelenléti oktatás folyhasson. Bár az elmúlt években majdnem minden pedagógus bizonyította, hogy nagy erőfeszítések árán valamilyen módon tartani tudja a rendszert, de mégis érzékelhető, hogy a digitális oktatás hosszú távon rengeteg hátrányt tud okozni – szögezte le Horváth Péter, hozzátéve, hogy a kötelező védőoltás azt a célt szolgálja, hogy maradhasson a jelenléti oktatás. – Kétségtelen viszont az is, hogy szinte biztosan lesznek olyanok, akik nem fogják vállalni az oltást, és minden egyes pedagógus hiányozni fog az oktatás rendszeréből – mondta. Arra is kitért, a rendelkezés sajátossága, hogy nem a feladatellátásra, hanem a fenntartóra vonatkozik, az állami iskolákat érinti.

A sajtótájékoztató után kezdetét vezette a zárt plenáris ülés, ahol az NPK elnöke mellett meghívott előadó volt Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató, Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke és Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában